fbpx
Ponedeljak, 24 Juna, 2024

DOPIS OD SINDIKATA OBRAZOVANJA SRBIJE

PREDSEDNIK REPUBLIKE

ALEKSANDAR VUČIĆ

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

PREDSEDNICA ANA BRNABIĆ

Poštovani,

Povodom vašeg obraćanja javnosti u kojem ste se osvrnuli na sve događaje i mere kako bi se sveobuhvatno omogućili bezbedniji uslovi rada u obrazovnim ustanovama i poboljšao loš materijalni položaja prosvetnih radnika, skrećemo pažnju na sledeće.

Povećanje zarada za prosvetu u ovoj godini je neophodno, ali smatramo da ukupno povećanje zarada u prosveti koje ste naveli, neće dostići republički prosek u decembru, kada se uzme u obzir inflacija i rast zarada u realnom i javnom sektoru.

U vezi sa tim, tražimo zaključivanje Protokola sa precizno utvrđenim povećanjima i dinamikom isplate za 2023. godinu.

Tražimo izjednačavanje cene rada u obrazovanju, jer u sistemu obrazovanja postoje tri različite cene rada, pa se povećanje neće jednako odraziti u svim sferama, od predškolskog, osnovnog, srednjeg, učeničkog i studentskog standarda, do visokog obrazovanja.

Posebno ukazujemo na ogromno nezadovoljstvo zaposlenih u visokom obrazovanju, koje u vašem izlaganju i detaljnoj analizi, niste spomenuli, a imaju najnižu cenu rada u javnim delatnostima.

Podsećamo vas da je Sindikat obrazovanja Srbije doneo odluku o štrajku na početku školske godine i da je neophodno hitno započeti pregovore o našim zahtevima.

S poštovanjem,

PREDSEDNICA

Mr Valentina Ilić

 

DOPIS_PREDSEDNIKRS_VRS_JUN_2023.pdf

Povezani članci

Najnoviji članci