fbpx
Sreda, 17 Aprila, 2024

Orbović:Sindikat u stalnoj potrazi za novim metodama borbe

Sindikat je u stalnoj potrazi za novim metodama borbe kako bi zaštitio radnika od globalnih promena u radnim i industrijskim odnosima, ali i od poslodavca koji ga sve više tretira kao mašina za uvećanje profita, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.
Sindikati se svakodnevno suočavaju sa novim problemima izazvanim globalnim promenama u radnim, industrijskim i društvenim odnosima, veštačkom inteligencijom koja preti da preuzme brojne poslove, kao i novim atipičnim radnim ugovorima, rekao je Orbović u Beogradu, gde se održava dvodnevna konferencija evropske mreže sindikata glavnih gradova, čiji je član i Savez samostalnih sindikata Beograda.
„Zato su nam, pored saradnje među sindikatima, potrebna rešenja za mobilizaciju u novim formama rada, drugačije metode za borbu protiv poslodavaca kojima je radnik samo mašina za uvećanje profita i nove strategije u zaštiti radnika, koji samo žele da dostojanstveno žive od svog rada“, rekao je Orbović.
U pozdravnoj reči, Dragan Todorović, predsednik SSS Beograda, naglasio je značaj bezbednosti i zdravlja na radnom mestu, kao i razmene iskustava, naročito u primeni novih tehnologija, novim strategijama i metodama za unapređenje ove oblasti.
„Zajedno možemo jačati našu borbu za pravičnije, sigurnije i zdravije uslove rada“, rekao je Todorović, ukazavši da su pred sindikatima brojne nepoznanice i teškoće koje negativno utiču na zdravlje radnika, kako fizičko tako i mentalno.
Prateći jedan od osnovnih ciljeva organizacije EKTUN, a to su aktivnosti i inicijative koje za cilj imaju promociju dostojanstva radnika, poboljšanje kvaliteta života u glavnim gradovima i zaštitu radnika, tema junske konferencije je bezbednost i zdravlje na radu, kao vitalno pitanje za sindikate i radnike u glavnim gradovima.

Povezani članci

Najnoviji članci