fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

OBUKA ZA MLADE SINDIKALNE AKTIVISTE

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, održan je prvi modul za mrežu mladih sindikalnih aktivista dve sindikalne centrale. Predavači su bili najviši sindikalni predstavnici, sindikalni eksperti, predstavnici Međunarodne organizacije rada i nezavisni eksperti.
Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović ukratko je predstavio najveću sindikalnu centralu koja okuplja 450,000 članova u 28 granskih sindikata. Kao izazove za sindikalni pokret danas istakao je pitanja migracija i odlazaka mladih, kao i organizovanja i učlanjavanja mladih. Predsednik UGS „Nezavisnost“ dr Zoran Stojiljković govorio je o pretpostavkama sindikalnog delovanja i organizovanja, organizacionim pitanjima i razmatrao je stanje demokratije unutar organizacije.
Stručnjaci iz dve sindikalne centrale bavili su se temama socijalnog dijaloga, radno-pravnim institutima i slobodom sindikalnog udruživanja, organizovanja i delovanja. Predstavnici Međunarodne organizacije rada (MOR) upoznali su učesnike sa 100-godišnjom istorijom najstarije agencije Ujedinjenih nacija, Izveštajem MOR o budućnosti rada, radom MOR u Srbiji i nedavno potpisanim Programom dostojanstvenog rada za period 2019-2022. godine. Na samom kraju mladi su se oprobali u vežbi kolektivnog pregovaranja kroz uloge sindikalaca i poslodavaca.
Ova obuka bila je zamišljena da mladima pruži teorijski okvir za sindikalno delovanje i da im pruži priliku da direktno i neposredno dobiju odgovore na izazove sa kojima se susreću na radnim mestima. To je bila i prilika da se mladi iz cele Srbije bolje upoznaju, razmene iskustva i informacije, bolje upoznaju rad institucija i mehanizme sindikalne borbe, i dobiju podršku da budu aktivniji u svojim sindikalnim sredinama.
Nastavak obuke je predviđen za april.

Povezani članci

Najnoviji članci