fbpx
Ponedeljak, 24 Juna, 2024

Međunarodna konferencija rada počela svoje 112. zasedanje

U Ženevi je danas otpočelo sa radom 112. zasedanje Međunarodne konferencije rada (MKR), koje se održava u zgradi Ujedinjenih nacija i sedištu Međunarodne organizacije rada (MOR) i trajaće do 14. juna.

U uvodnom delu zasedanja izabrani su predsednik i potpredsednik Konferencije, usvojene operativne smernice za vođenje Konferencije i konstituisanje komiteta.

Pored stalnih tačaka, na ovogodišnjem dnevnom redu Konferencijje biće i tačke od posebnog značaja, među kojima i rasprava o uvođenju standarda o zaštiti od bioloških rizika i rasprava o strateškim ciljevima osnovnih načela i prava na radu, o dostojanstvenom radu i ekonomiji nege i brige. Ekonomija brige je oblik radne aktivnosti, materijalne i socijalne, koja se može smatrati brigom o postojećoj i budućoj radnoj snazi, kao i populaciji u celini.

Druge nedelje zasedanja Konferencije predviđene su manifestacije na visokom nivou, na kojima će se okupiti tripartitni konstituenti MOR (predstavnici vlada, organizacija poslodavaca i sindikata) iz 187 zemalja sveta, međunarodne organizacije i druge važne zainteresovane strane.

Konferencija će ove godine izabrati članove Upravljačkog tela MOR za mandat 2024 – 2027. godinu.

Na ovogodišnjem zasedanju MKR učestvuju i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Povezani članci

Najnoviji članci