fbpx
Sreda, 17 Aprila, 2024

Druga faza štrajka Francuza protiv penzione reforme

Nakon što su 19. januara okupili skoro dva miliona demonstranata širom zemlje, sindikati Francuske danas pokreću drugu fazu protesta, odlučni da primoraju Vladu Emanuela Makrona da odustane od penzione reforme koja predviđa pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Od prvog protesta i jasnog upozorenja sindikata da neće ni pedalj popustiti, vlast se ne povlači nego pojačava ton. Dok se 72 odsto Francuza protivi izmenama, premijerka Elizabet Born insistira da se o pomeranju starosne granice “više ne može pregovarati”.

Vladina penziona reforma na dnevnom je redu Narodne skupštine koja je juče otpočela zasedanje. Za razliku od 2020. godine, kada je pobunjena Francuska odlučila da podnese 17.000 amandmana, Nova narodna ekološka i socijalna unija izabrala je drugu strategiju: sa 6.000 amandmana nastoji da podrži detaljno ispitivanje svih poglavlja zakona.

U toku su okupljanja i srednjoškolaca i studenata, čijeg se masovnog mobilisanja vlada plaši, kao i blokade na univerzitetskim kampusima u Parizu, Renu, Grenoblu i Strazburu.

“Temperatura” u Parizu raste. Prema internom izvoru u sedištu policije, danas se u pariskoj povorci očekuje između 70.000 i 100.000 ljudi.

Povezani članci

Najnoviji članci