fbpx
Četvrtak, 28 Marta, 2024

Sindikat predškolstva u petak predaje peticiju za izmenu uredbe o platama

Republički odbor Samostalnog sindikata za predškolskog vaspitanje i obrazovanje Srbije održaće u petak, 18. novembra javnu sednicu nakon koje će Vladi i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave predati peticiju sa više od 30.000 potpisa i ponovljenu inicijativu za izmenu i dopunu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata u javnim službama, u delu koji se odnosi na predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

„Pre svega želimo da naglasimo značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i svih struktura zaposlenih koji su potrebni da se ono realizuje. Kapaciteti kojim raspolaže Srbija su nedovoljni za obuhvat dece, vaspitne grupe su prekobrojne, bez poštovanja zakonskih normativa, što stvara otežane uslove rada”.

“Najviše zarade koje ostvaruju zaposleni u predškolstvu sa VII stepenom stručne spreme iznose 66.393 dinara, a sa VI stepenom stručne spreme 57.0490 dinara. Veliki broj zaposlenih, oko 30 odsto, prima minimalnu zaradu, a sa novim rastom minimalne zarade od 14,3 odsto, taj broj će se znatno uvećati“ saopštio je Samostalni sindikat predškolstva.

Napominju da je zbog ovakvih uslova rada i visine zarada, sve manje interesovanja za zapošljavanje u ovoj delatnosti i sve češće je nemoguće angažovati potreban kadar za normalno funkcionisanje.

Povezani članci

Najnoviji članci