fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

Oslobađajućom presudom, Viši sud stavio tačku na proces protiv Dragana Ilića

Veće Višeg suda u Kragujevcu je donelo presudu kojom se odbija kao neosnovana žalba Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu, čime je potvrđena prvostepena presuda kojom je Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje, oslobođen optužbe da je izvršio krivično delo napad na službeno lice.

Ilić je oslobođen optužbe da je 2018. godine napao Ivicu Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora, što je bio osnov da tužilaštvo podigne optužnicu za napad na službeno lice.

Presudom Višeg suda stavljena je tačka na dugogodišnji sudski spor koje je tužilaštvo vodilo protiv predsednika te sindikalne organizacije, a na osnovu neistinitih navoda podnetih u krivičnoj prijavi pukovnika Vojske Srbije Ivice Marjanovića koga je Vlada Srbije delegirala u Nadzorni odbor fabrike.

Dokazi koji su dostavljeni nisu bili objektivni ni dovoljni kako bi se prihvatili navodi i na osnovu kojih bi se osudio Ilić koji je tada bio i predsednik Štrajkačkog odbora jer su radnici štrajkovali zbog teških uslova rada i niskih zarada, uz učešće oko 2.000 radnika.

Sam tok suđenja su obeležile brojne kontraverze vezane za svedočenja ključnih svedoka, pa do toga da Vojnomedicinska akademija nije posedovala lekarsku dokumentaciju kojom se moglo utvrditi da je Ivica Marjanović 18.05.2018.godine uveče tražio lekarsku pomoć od iste ustanove.

Nalaz i mišljenje stalnog sudskog veštaka, kao i svedočenja brojnih svedoka koji su dali iskaz u ovom postupku, a posebno svedoci optužbe, u potpunosti su doveli u pitanje osnovanost optužnice, što je sud i potvrdio svojim uverenjem.

Sindikalna organizacija Zastava oružje ocenjuje da je to bio i neuspeo pokušaj da se baci ljaga na funkciju Sindikalne organizacije koja je sve to vreme nastojala da spreči urušavanje fabrike i svojim aktivnostima zaštiti fabričke i radničke interese.

Napad na predsednika sindikata Oružara bio je i pokušaj nastojanja da se u drugi plan stave stvarni fabrički problemi, za šta odgovornost snosi i Nadzorni odbor na čijem je čelu Ivica Marjanović i za čijeg je mandata od 2017. godine fabrika uvećala dugovanja za više od 50 miliona evra.

Sindikat smatra da je oslobađajuća presuda ujedno i osuda diskriminacije i mobinga koju je predsednik Nadzornog odbora, kao pripadnik Vojske Srbije, sprovodio prema članovima Sindikalne organizacije Zastava oružje, a sve u cilju razbijanja jedinstva Sindikalne organizacije Zastava oružje, koja stoji na braniku zaštite fabrike, radnika, materijalnog osiromašenja i razaranja sindikalnog pokreta.

Povezani članci

Najnoviji članci