fbpx
Subota, 20 Aprila, 2024

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE I UNIJE POSLODAVACA SRBIJE

*Zaštitimo zaposlene koji rade na visokim temperaturama*

S obzirom na vreli letnji talas u čitavoj Evropi, pa i u Srbiji, socijalni partneri Savez samostalnih sindikata Srbije i Unija poslodavaca Srbije podsećaju poslodavce i zaposlene da obavljanje radnih aktivnosti treba prilagoditi uslovima visokih temperatura. Poštujući relevantne pravne standarde i procedure, rizik po zdravlje pri radu na visokim temperaturama svešćemo na najmanju moguću meru.

Podsećamo na obavezu poštovanja Zakona o bezbednosti i zdravlju i radu, posebno na dužnost poslodavca da Aktom o proceni rizika uzme u obzir i rizike po zdravlje zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperatutrama. Mere koje su poslodavci dužni da primenjuju u takvim uslovima podrazumevaju čestu zamenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode, prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i rashlade, obavezno davanje informacija o opasnostima po zdravlje zbog izlaganju visokim temperaturama, upoznavanje zaposlenih sa simtomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje pružanja prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema i drugo.

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izradila je i posebne Smernice sa ciljem da se pomogne poslodavcima i zaposlenima, naročito pri obavljanju rada na otvorenom pri visokim temperaturama, iznad 36 stepeni Celzijusa, kako bi se rizik po zdravlje smanjio na najmanju moguću meru. Poštujući sve navedeno, omogućavamo uobičajeno obavljanje radnih procesa, ali ono što je najbitnije – smanjujemo rizik po zdravlje zaposlenih.

*Savez samostalnih sindikata Srbije*

*Unija poslodavaca Srbije*

Povezani članci

Najnoviji članci