fbpx
Nedelja, 14 Aprila, 2024

Humanitarnom akcijom, Savez pomaže deci ometenoj u razvoju

Savez samostalnih sindikata Srbije pomogao je Udruženju “Naša kuća” donacijom neophodnog materijala od kojeg deca sa smetnjama u razvoju, zaposlena u tom udruženju, prave papir.

Saznavši za humanitarni aspekt delovanja Udruženja, Savez se, kao društveno odgovorna organizacija, uključio u akciju, sakupljajući prazne paklice od cigareta, od kojih u “Našoj kući” ručno proizvode papir, koji se kasnije prodaje za štampu, proizvodnju ambalaže i kao dekoraciju.

Pored reciklaže otpada, čime se daje doprinos očuvanju životne sredine, deci ometenoj u razvoju se u tom udruženju, kroz potpunu društvenu inkluziju, obezbeđuju uslovi za kvalitetan i svrshishodan život.

“Naša kuća” je osnovana 2007. godine na inicijativu roditelja dece sa smetnjama u razvoju u cilju promene društvene i sistemske paradigme na položaj ove populacije.

Podrškom i psihološkim osnaživanjem, kao i radnim osposobljavanjem i edukacijom, toj deci je omogućeno da rade i zarađuju, čime im se pruža osećaj da su ravnopravni članovi naše zajednice.

“Naša kuća”, u saradnji sa japanskim organizacijama JICA i IKOMA, ručno proizvodi papir od upotrebljene ambalaže, odnosno od otpada, koristeći tako tradicionalni način proizvodnje koji se u Japanu neguje vekovima.

Za sada se koriste prazne paklice cigareta, jer imaju najveći procenat celuloznih vlakana, dok je Udruženje, u saradnji sa proizvođačima industrijske konoplje, u procesu usvajanja i proizvodnje papira, a nastoje da korisno upotrebe i druge materijale koji se odbacuju.

Kako se proces izrade papira sastoji od nekoliko odvojenih segmenata, Udruženje je u proizvodnju uključilo veći broj svojih korisnika.

Zaposleni u Savezu samostalnih sindikata Srbije će i dalje nastaviti da sprovode ovu humanitarnu akciju.

Povezani članci

Najnoviji članci