fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

FORUM POLITIČKIH STRANAKA I SINDIKATA: KAKO POKRENUTI MLADE?

U organizaciji Međunarodnog centra „Ulof Palme“ i „Centra modernih veština“ 2.12.2020. održan je onlajn Forum posvećen temi aktivizma mladih, iz perspektive sindikata, političkih partija i organizacija za mlade.
Među uvodničarima bila je predsednica Sekcije mladih SSSS Ružica Grabovac Marković. Smatra da se mladi suočavaju sa nedostatkom informacija tokom školovanja, dok u nekim evropskim zemljama pravovremeno dobijaju bitne informacije. U Srbiji, najviše političkog aktivizma je u dobu između 25 i 35 godina, jer mladi smatraju da im to poboljšava šanse za zaposlenje. Veoma su aktivni u humanitarnim akcijama za pomoć drugima. Mladi nemaju poverenja u institucije jer su za njih kao zavesa – sklone ih kada više nisu potrebni.
Mladi iz samostalnih sindikata u Vojvodini su izneli svoja iskustva informisanja učenika u srednjim školama u više gradova. Najviše interesovanja za sindikalno organizovanje i radna prava pokazivali su u srednjim stručnim školama dok je bilo manje u gimnazijama i kod učenika koji planiraju da uđu u preduzetničke vode.
Diskutovalo se o studentskom, omladinskom, političkom i aktivizmu na lokalnom nivou. Predstavnici omladine Demokratske stranke smatraju da je stav građana prema političkom aktivizmu negativan dok je istraživanje organizacije BUM iz Bečeja pokazalo da građani nisu upoznati sa svojim pravima u odlučivanju na lokalnom nivou.
Otvorena je disksija o incijativama za saradnju na temu unapređenja položaja mladih u okviru programa Ulof Palme centra za naredni period i polemisalo se o produbljivanju saradnje političkih stranaka, sindikata i nevladinog sektora.
U radu ovog Foruma preko Zoom aplikacije učestvovalo je 10-ak članova Sekcije mladih SSSS uz dosadašnje učesnike iz Samostalnih sindikata i drugih organizacija.

Povezani članci

Najnoviji članci