Ponedeljak, 24 Juna, 2024

Savetovalište u SSSS za upućene radnike

Savetovalište u SSSS

Savez samostalnih sindikata Srbije je partner u projektu o pravednoj mobilnosti radnika unutar Evrope koji se odvija u saradnji sindikata iz osam evropskih zemalja. U pitanju su sindikati: OGB iz Austrije, BNS iz Rumunije, KNSB iz Bugarske, VASAS iz Mađarske, OPZZ iz Poljske, ZSSS iz Slovenije i SSS Srbije, dok projekat koordinira organizacija IQ iz Nemačke. Projektom se uspostavlja mreža sindikalnih savetovališta za radnike koji su upućeni (detaširani) na rad u zemlje Evropske unije. Podržava radnike u ostvarivanju njihovih prava proverom dokumenata, kontaktiranjem nadležnih organa itd. Ova podrška, u cilju sprečavanja radne eksploatacije, se sastoji i u posredovanju između onih koji traže savete i poslodavaca sa ciljem postizanja vansudskog poravnanja. Savetovalište sarađuje sa postojećim savetodavnim službama i razmenjuje informacije sa raznim nacionalnim organima (poput inspekcije rada, organa zaštite zdravlja i bezbednosti na radu, ustanovama socijalne zaštite, Evropskog tela za rad, itd.). Savetovanje se odvija uglavnom putem e-pošte ili telefona.

Projekat FELM 2 će trajati do kraja 2025. godine i finansira se sredstvima Evropske unije iz Evropskog socijalnog fonda.

U SSSS možete kontaktirati sledeće osobe:

• Teodora Bratić, Pravno odeljenje SSSS

i-mejl: teodora.bratic@sindikat.rs;