fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

Sporazumi garantuju srpskim radnicima u inostranstvu ista prava kao domaćim

Srpski radnik koji privremeno radi u Nemačkoj i Sloveniji ima ista prava kao domaći radnik zahvaljujući sporazumima koje Srbija ima sa tim zemljama.

To podrazumeva da upućeni radnici odlaze u te zemlje preko Zavoda za zapošljavanje, a ne preko posredničkih agencija, koje obećavaju mnogo, a često to ne ispune.

Predstavnici te dve evropske zemlje su, na konferenciji „Transnacionalna saradnja u cilju veće podrške mobilnim – upućenim radnicima, na relaciji Srbija-Slovenija-Nemačka“, naglasili da oni „ne kradu“ naše radnike, već samo angažuju nezaposlene koji su na evidenciji našeg zavoda.

Oni su ocenili da je to, uprkos činjenici da je sve veći odliv srpskih mozgova preko granice, na dobrobit svih, s obzirom na to da Slovenija i Nemačka dobijaju nedostajući kadar, a naši radnici veću platu i bolje uslove rada.

Interes tih zemalja je, kako su istakli, da svi radnici imaju ista prava, a ne da budu prevareni i eksploatisani.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije, koji je bio domaćin skupa, svesni su, prema rečima potpredsednika Duška Vukovića, da je Srbija u vrhu zemalja iz koje ljudi najviše emigriraju i da se time smanjuje sindikalno članstvo, ali da je Savez spreman da pomogne i informiše naše radnike kako ne bi bili prevareni i kako bi se, nakon privremenog rada u inostranstvu, vratili u Srbiju.

Vuković je precizirao da su upravo Nemačka i Slovenija u vrhu zemalja gde privremeno odlaze naši radnici, pod uslovima Zakona o upućivanju, koji  je Srbija donela 2015. godine, a da sa te dve zemlje imamo potpisane ugovore o socijalnom osiguranju.

Jelena Nađ, iz Ministarstva za rad Srbije, naglasila je da se, u vreme intenzivnih migracija, mora urediti odlazak na rad u druge zemlje, kao i da se, eventualno, obezbede i novi sporazumi o socijalnom osiguranju, uprkos tome što su postojeći sveobuhvatni i uključuju brojna prava koja ostvaruju naši radnici dok rade u tim zemljama.

Prema njenim rečima, velike su prednosti koje ovi sporazumi obezbeđuju upućenim radnicima, poput pravne i socijalne sigurnosti, kao i lakše administrativne procedure.

Direktorka Zavoda za zapošljavanje Slovenije, Greta Metka Barbo Škerbinc, navela je da u toj zemlji radi oko 14.000 srpskih radnika, da su im prava ista kao domaćim radnicima, te da se, zahvaljujući Sporazumu o socijalnom osiguranju između dve zemlje, izbegavaju posrednici, a slovenački zavod proverava poslodavce u toj zemlji koji traže radnike.

Savetnik za radna i socijalna pitanja u ambasadi Nemačke u Srbiji, Peer Krumrey, rekao je da je Nemačka znatno olakšala ulazak na tržište rada te zemlje, te da srpski radnik ima ista prava kao nemački.

Konferencija o upućenim radnicima održana je u okviru projekta o Pravednoj evropskoj mobilnosti radnika – “FELM2” o kom je više informacija dostupno na sajtu  https://sindikat.rs/savetovaliste/.

Među učesnicima bili su i savetnici iz Mreže savetovališta iz Slovenije – Marko Tanasić, ZSSS i savetnice iz Mreže Fair Mobility iz Nemačke – Šejla Vojić i Bojana Spalević.

Projekat FELM 2 finansijski podržava Evropska komisija iz Programa Evropske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije – EaSI.

 

Povezani članci

Najnoviji članci