fbpx
Ponedeljak, 24 Juna, 2024

Jačanje Saveza kroz projekte i saradnju sa švedskim partnerima

U organizaciji Međunarodnog centra Ulof Palme, Savez samostalnih sindikata Srbije bio je domaćin predstavnicama Saveza sindikata Švedske (LO), sekretarki za međunarodnu saradnju Asi Tornlund, i An-Mari Švarc iz Obrazovnog centra „Runo“.

Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković predstavili su okolnosti u kojima se održava socijalni dijalog u Srbiji, kao i sistemske prepreke u svakodnevnom radu.

Naredni projekat bi uz podršku i LO Švedske doprineo promeni Zakona o radu u smeru veće zaštite prava radnika i sindikalnih predstavnika i realizovao bi se od 2025. godine.

Razmotren je nastavak dosadašnje uspešne saradnje Saveza na unapređenju kapaciteta Sekcije mladih SSSS. Tokom trajanja projekta veliki broj mladih članova i članica iz samostalnih sindikata unapredili su znanja i veštine, dok je napravljen i pomak u njihovoj zastupljenosti u organima sindikata.

Od 2020. godine izvršeno je istraživanje o uticaju pandemije COVID-19 na rad mladih u regionu bivše Jugoslavije, film „Mlada lica sindikata“, izrađena je mobilna aplikacija „Radna prava za tebe“, a nedavno pokrenut podkast „Sindikast“ i kampanjom članova u nekoliko gradova u Srbiji građani su informisani o delovanju i radu Sekcije mladih SSSS i sindikatu.

LO Švedske i Obrazovni centar Runo posvetili su značajnu pažnju razvoju demokratije i jačanju sindikata u Srbiji, u trenucima kada je sindikalna saradnja jedna od najjačih brana autoritarnim i desničarskim režimima koji prete stabilnosti u Evropi.

Povezani članci

Najnoviji članci