fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

SSSS jača bezbednost i zdravlje na radu u firmama i preduzećima

U okviru projekta koji Savez samostalnih sindikata Srbije sprovodi sa Centrom za radničku solidarnost (AFL-CIO), u Vrnjačkoj Banji je 27. marta organizovana radionica posvećena bezbednosti i zdravlju na radu (BZR).

Radionica je bila interaktivna i fokusirala se na dobru praksu funkcionisanja odbora za BZR, čije će formiranje u preduzećima i institucijama biti prioritet u ovoj godini, što je na predlog potpredsednika Veća SSSS Duška Vukovića, i inicirano na sednici Predsedništva SSSS.

Savetnica za BZR u SSSS, Ružica Grabovac Marković, u prezentaciji je predstavila zakonske uslove za formiranje odbora i načine na koji zaposleni mogu da učestvuju u njegovom radu.

Najveća pažnja je bila posvećena primerima dobre prakse iz železare „Hbis“, cementare „Titan“ i rafinerije „NIS“.

Učesnici radionice su naveli da su prevencija i poštovanje osnovnih bezbedonosnih pravila, koja su u slučaju železare „Hbis“ navedena u posebnom priručniku, doprineli smanjenju broja povreda i nesreća na radnom mestu, kao i opštem povećanju zadovoljstva zaposlenih.

Istakli su, takođe, da je pored poštovanja strogo propisanih pravila, potrebna stalna kontrola članova odbora za BZR. Kao primer dobre prakse, izdvaja se cementara „Titan“, u kojoj više od tri godine nije bilo ni jedne povrede na radu.

Planirano je da se u nastavku projekta pruži podrška osnivanju odbora za BZR u onim firmama u kojima oni još uvek nisu osnovani, a potreba za tim je evidentna.

Povezani članci

Najnoviji članci