fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

MKS:Radnici i njihove porodice na KiM ne smeju biti taoci političkih neslaganja

Radnici i njihove porodice na Kosovu i Metohiji ne smeju biti taoci političkih neslaganja. Radnici svuda moraju imati zaštićena osnovna prava, kao i da se o njihovim interesima vodi briga od strane odgovornih kreatora politika.

Ovo stoji u dopisu Međunarodne konfederacije sindikata (MKS), koji je uputila Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Nakon što je najveća sindikalna organizacija u Srbiji ukazala na ugrožavanje osnovnih ljudskih, građanskih i radnih prava nealbanskog stanovništva i članova SSSS na Kosovu i Metohiji, svetska sindikalna organizacija je odmah reagovala.

U odgovoru, koji je generalni sekretar MKS Luk Triangl uputio predsedniku Saveza Ljubisavu Orboviću, navodi se da je MKS upoznat sa političkim pregovorima koji se vode u Briselu između vlada Kosova i Republike Srbije i primećuje da nema značajnog napretka, što šteti običnim ljudima.

„Radnici i njihove porodice imaju svakodnevne potrebe i suočavaju se sa teškoćama u primanju zarada u srpskim dinarima i korišćenju dinara da plate svoje obaveze i kupe hranu i druge potrepštine za svakodnevni život“.

„Izražavamo snažnu nadu da će biti postignut politički dogovor i da će bezbednost i uslovi za dostojanstven život i rad svih građana biti unapređeni, tako da svi mogu živeti mirno i bezbedno“, navodi se u dopisu MKS.

Povezani članci

Najnoviji članci