fbpx
Ponedeljak, 24 Juna, 2024

Sindikati i “Ziđin Koper” potpisali aneks ugovora o povećanju plata

Poslovodstvo “Srbija Ziđin Kopera” potpisalo je juče s predstavnicima šest reprezentativnih sindikata te kompanije aneks Kolektivnog ugovora. To je rezultat dvomesečnih pregovora o novoj ceni rada, a osnovna zarada povećana je za oko 16 odsto.
Prosečna neto plata biće oko 144.000 dinara za više od 6.000 radnika, saopštila je ta kompanija nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije. Aneks Kolektivnog ugovora je, u prisustvu ministra za rad Nikole Selakovića i ministarke rudarstva i energetiku Dubravke Đedović Handanović, potpisao generalni direktor “Srbija Ziđin Koper” Ću Guodžu.
Guodžu je naveo da su plate za više od 6.000 zaposlenih u “Srbija Ziđin Koper” i pre dogovorenog povećanja premašivale lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika i bile oko 45 odsto veće od proseka u Srbiji. Istakao je i da će nakon dogovorene nove cene rada za isti procenat biti povećane i uplate u budžet Srbije po osnovu poreza i doprinosa na zarade.
Dodao je i da “Srbija Ziđin Koper” zaposlenima isplaćuje i naknadu za topli obrok u visini 17 odsto prosečne zarade u Srbiji, kao i regres za godišnji odmor u iznosu od 121.200 dinara godišnje.
Prema njegovim rečima, zaposlenima se redovno isplaćuju i druga primanja, kao što su otpremnina pri odlasku u penziju, razne nagrade i solidarna pomoć, a uvedeni su i isplaćuju se i mesečni i godišnji bonus, nagrade za redovnost na poslu, doprinos bezbednosti i zaštiti životne sredine i drugo.
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović navela je da “Srbija Ziđin Koper” ima velike ambicije po pitanju povećanja proizvodnje, posebno nakon rekonstrukcije topionice, ali da je važno da sve to prate i zarade, adekvatan sistem nagrađivanja i bezbednost na radu.
Podsetila je i da je od uspostavljanja strateškog partnerstva sa nekadašnjim RTB-om Bor, “Srbija Ziđin Koper” za pet godina investirala oko 2,6 milijardi dolara i da je među prva tri izvoznika u Srbiji, a da je na ime raznih poreza i naknada uplatila blizu 500 miliona dolara.
Kako je navedeno, u “Srbija Ziđin Koperu” ukupno je zaposleno 6.192 ljudi, a od preuzimanju upravljanja, u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.700 novih radnika.

Povezani članci

Najnoviji članci