fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

U Severnoj Irskoj u štrajku 170.000 radnika

Štrajk u Severnoj Irskoj, u kojem je učestvovalo oko 170.000 ljudi, označen je najvećim u proteklih pedeset godina.

U njemu su učestvovali zaposleni iz javnog sektora – nastavnici, medicinske sestre, državni službenici, vozači autobusa, čistači i negovatelji.

Zbog štrajka nisu radile škole i univerziteti, nisu saobraćali autobusi i vozovi dok su domovi zdravlja i ambulante upozorili da će štrajk imati veliki uticaj na njihove usluge.

Sindikati zahtevaju povećanje zarada koje je dato zaposlenima u javnom sektoru u ostalim delovima Ujedinjenog Kraljevstva.

„Ljudi su ljuti. Dosta nam je svega,“ kaže Pol Endruz, predsednik sindikata Unison u gradskoj bolnici u Belfastu. „Niko ne želi da bude ovde po ovoj hladnoći, ali nam je dosta što stalno moramo da molimo za jednakost.“

Štrajk je odgovor na političke turbulencije u zemlji. Naime, Stormont, Parlament Severne Irske nije zasedao od 2022. jer se demokratska unionistička partija (DUP) povukla zbog trgovinskih sporazuma zaključenih posle Bregzita.

Štrajkači su svoj bes usmerili na državnog sekretara Severne Irske, Krisa Hitona-Harisa koji je rekao da je vlada radnicima u javnom sektoru obećala £584 mil. Međutim, isplata zavisi od ponovnog uspostavljanja Stormonta.

Sonja Feris, medicinska sestra i članica sindikata GMB, rekla je da je nedovoljno finansiranje javnih službi demoralisalo zaposlene, koji osećaju da za svoje žrtvovanje i posvećenost nisu nagrađeni.

„Vlada je zaboravila šta smo uradili tokom kovida. Ovde se ne radi samo o plati, već i o uslovima rada i ostanku zaposlenih“.

Povezani članci

Najnoviji članci