fbpx
Ponedeljak, 24 Juna, 2024

Paternalno odsustvo priprema očeve za roditeljstvo

Ukoliko se želi da se postigne veća rodna ravnopravnost, ne treba se fokusirati samo na učešće žena na radnom mestu, već i na ohrabrivanje više muškaraca da se aktivno uključe u roditeljstvo.

Jer, što više muškaraca bude imalo pristup paternalnom odsustvu i koristilo to pravo, u svetu će biti više očeva spremnih na očinstvo.

Prema istraživanju Univerziteta Harvard, vreme provedeno sa tek rođenim detetom je dobro za uspostavljanje veze sa bebom, njen razvoj i međusobni odnos roditelja. Međutim, za još jednu korist se saznalo zahvaljujući podacima iz istraživanja o paternalnom treningu mozga.

Na osnovu poređenja moždanog skenera 20 očeva iz Španije i 20 očeva iz Sjedinjenih Američkih Država, utvrđeno je da su Španci u velikoj prednosti jer su njihove analize pokazale veću promenu u delu mozga čiji je posao da pruži i održava pažnju, tj. oni su pokazali sposobnost da se brže i lakše prilagode promenama u iskustvu i okruženju.

Moguće objašnjenje ove razlike leži u tome što su Sjedinjene Američke Države jedna od sedam država bez plaćenog paternalnog odsustva. Ipak, trinaest država, uključujući Kaliforniju, ustanovilo je svoju politiku paternalnog odsustva tako da roditelji u Kaliforniji dobijaju do osam nedelja plaćenog odsustva (60% do 70% nedeljne zarade). U Španiji je situacija mnogo povoljnija jer očevi dobijaju 16 nedelja plaćenih u potpunosti, uz mogućnost da tokom prve tri godine uzmu neplaćeno odsustvo. Na radnom mestu uživaju punu zaštitu tokom prve godine. Bottom of Form

I prethodna istraživanja su iznedrila slične rezultate. Studija koja je 2018. sprovedena u Nemačkoj je pokazala da paternalno odsustvo ima dugoročne efekte na uključenost očeva u brigu o detetu i kućne poslove.

Pandemija je, takođe, odigrala ulogu jer su očevi postali mnogo posvećeniji deci i njihovim potrebama. Za neke, nema više povratka na stari način funkcionisanja jer su sada očevi ti koji zahtevaju fleksibilnije radno vreme i paternalno odustvo da bi provodili vreme sa decom.

Povezani članci

Najnoviji članci