fbpx
Ponedeljak, 24 Juna, 2024

Savez zahteva plate za normalan život, u suprotnom poziva članstvo na ulicu

Veće Saveza samostalnh sindikata Srbije (SSSS) zahteva za sve građane plate od kojih može normalno da se živi, potpisivanje kolektivnih ugovora u svim delatnostima, istinski socijalni dijalog i ukidanje kaznenih poena za one koji su bili prinuđeni da se prevremeno penzionišu.

Ukoliko vlast ne bude ispunila naše zahteve, najveća sindikalna centrala u Srbiji će biti prinuđena da pozove svoje i članstvo drugih sindikata da izađe na ulice i da ne odstupi dok to ne bude realizovano.

To je, jednoglasno, zaključeno na današnjoj javnoj sednici Veća SSSS, u proširenom sastavu, održanoj u Beogradu, ispred Skupštine Republike Srbije, kojoj je prisustvovalo više stotina članova Veća, republičkih odbora samostalnih sindikata Srbije i veća saveza samostalnih sindikata sa teritorije.

SSSS je bio prinuđen da održi ovaj javni skup ispred parlamenta kako bi skrenuo pažnju vlasti i javnosti na niske zarade koje ne omogućavaju dostojanstven život radnika, nepostojanje kolektivnih ugovora i sve restriktivnije zakone koji umanjuju prava onih koji rade.

Sa skupa je zatraženo da se hitno započne socijalni dijalog, da se sindikat uključi u postupak donošenja zakona u svim fazama, počev od formulisanja nacrta, da se potpisuju kolektivni ugovori na nivou delatnosti i da se, u dogovoru sa sindikatima, hitno podignu sve zarade, uključujući minimalnu do nivoa koji bi omogućio dostojanstven život radnika i njihovih porodica.

 

 

 

 

 

Povezani članci

Najnoviji članci