fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

Sindikati obrazovanja prihvatili Protokol Vlade, nakon potpisivanja prestaje štrajk

Predstavnici reprezentativnih sindikata obrazovanja saopštili su da su prihvatili predloženi dokument Protokola, koji je predložila Vlada Srbije.

„Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima. Očekujemo zajedničke aktivnosti, kako bi potpisano, bilo i sprovedeno u sistemu obrazovanja u cilju poboljšanja položaja svih zaposlenih u prosveti, a za dobrobit društva u celini.

Smatramo da potpisivanjem ovog Protokola prestaju razlozi za pokretanje štrajka“, stoji u saopštenju.

U predlogu protokola koji su sindikati dobili od vlade konstatuje se da je januaru ove godine zaposlenima u prosveti plata povećana za 12,5 odsto, da su prošlog meseca primanja prosvetnih rdnika vanredno uvećana za 5,5 procenata, i da je na taj način početna plata nastavnika došla do 78.801 dinara.

„Zahvaljujući ovim povećanjima, prosečna neto plata isplaćena zaposlenima u prosveti u 2023. godini sa sedmim stepenom stručne spreme veća je od prosečne plate u Republici Srbiji“, napominje se u vladinom predlogu.

S najavljenim povećanjem zarada u obrazovanju za deset odsto od januara 2024. godine, početna plata zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme biće 86.681 dinara. Pritom, ova kumulativna uvećanja iznose 31 odsto za godinu dana, od januara ove do janura naredne godine, kako je objašnjeno u vladinom predlogu protokola.

Tu se, između ostalog, navodi i da je od januara 2020. godine do septembra 2023. vlada u saradnji s reprezentativnim sindikatima omogućila da više od 18.000 zaposlenih u prosveti koji su radili na određeno vreme budu zaposleni za stalno.
Izvor:N1

Povezani članci

Najnoviji članci