fbpx
Ponedeljak, 15 Aprila, 2024

BORBA ZA MINIMALAC

Pregovori o novoj minimalnoj ceni rada u Srbiji su u toku, a odluka o tome, prema Zakonu, o radu mora biti doneta do 15. septembra.
Ukoliko se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera, konačnu odluku donosi država.
Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, Unije poslodavaca Srbije i vlasti pregovaraju o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, ali reprezentativni sindikati insistiraju da se prvo izvrši korekcija „minimalca“ za ovu godinu, s obzirom na veliki rast cena, pa da se tek onda razgovara o ceni rada za iduću godinu.
Ni na poslednjem kolegijumu Socijalno ekonomskog saveta, održanom juče u prostorijama SSSS, predstavnici države, koje je predvodio ministar finansija Siniša Mali, nisu popuštali zahtevima sindikata da se minimalac poveća i za ovu godinu, a da se za narednu njegova vrednost izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe koja je, prema poslednjim podacima za maj, iznosila oko 52.000 dinara.
Na tom sastanku predstavnici vlasti nisu popuštali zahtevima predstavnika radnika, ali ni sindikalisti nisu odsustali od svojih stavova.
„Minimalac“ za ovu godinu u Srbiji iznosi 40.020 dinara, neto, odnosno oko 342 evra.
Dok srpski radnik jedva sastavlja kraj s krajem, u našem regionu minimalne cene rada su više, dok u Evropskoj uniji idu čak i do 2.508 evra, koliko je u Luksemburgu.
U zemljama koje su kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU, minimalne zarade se kreću u rasponu od 375 evra u Albaniji, do 532 evra u Crnoj Gori.
Minimalne bruto zarade, u državama članicama EU, u julu 2023. godine kretale su se mesečno od 399 evra u Bugarskoj do 2.508 evra u Luksemburgu– prema podacima Evrostata. Minimalna zarada u Luksemburgu bila je 6,3 puta veća od najniže zarade zabeležene u Bugarskoj.
Nacionalnu minimalnu zaradu veću od 1.500 evra imaju: Luksemburg, Nemačka, Holandija, Belgija, Irska i Francuska. Minimalna zarada u Sloveniji je 1.203 evra i 1.260 evra u Španiji.
Minimalnu zaradu manju od 1.000 evra mesečno imaju: Kipar, Grčka, Portugalija, Litvanija, Malta, Poljska, Češka, Estonija, Slovačka, Hrvatska, Mađarska, Latvija, Rumunija i Bugarska. Zarade u tim zemljama kretale su se u rasponu od 399 evra u Bugarskoj, do 940 evra na Kipru.

Povezani članci

Najnoviji članci