fbpx
Subota, 18 Maja, 2024

Brnabić obećala: 2025. prosečna penzija najmanje 50 odsto prosečne zarade

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić izjavio je da je premijerka Ana Brnabić obećala da će prosečna penzija do kraja 2025. godine biti najmanje 50 odsto prosečne zarade.

On je za Betu, posle razgovora predstavnika Udruženja sindikata penzionera Srbije, Saveza penzionera Srbije i Udruženja sindikata penzionera Srbije „Nezavisnost“ sa Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, u Vladi Srbije, rekao da su se stavovi približili, ali ne i potpuno usaglasili.

„Obećali su da će do kraja 2025. godine prosečna penzija biti najmanje 50 odsto prosečne plate, ali su rekli da u budžetu nema novca za povećanje penzija od 1. oktobra deset odsto kako smo tražili, već će biti 5,5 odsto, ali da će razliku nadoknaditi kroz budući rast kako bi se uhvatio neophodan ritam“, rekao je Grujić.

Predstavnici penzionera iz ta tri udruženja su zatražili da 1. oktobra ove godine penzije budu povećane deset odsto i po 19 odsto u 2024. i 2025. godini, kako bi na kraju 2025. godine prosečna penzija bila najmanje 50 odsto prosečne zarade (sada je 42 odsto), zatim da se penzionerima vrati iznos od deset odsto penzije koje su smanjene u periodu od 2014. do 2018. godine i osnuje nacionalni savet za stare.

Grujić je rekao da su predstavnici države rekli da nemaju zakonsku obavezu da vrate iznos koji je oduzet, smanjenjem penzija, s obzirom na presudu u Strazburu, ali da će povećavati penzije, zavisno od uspešnosti privrede.

Uduženja su, prema rečima Grujića, zatražila i da doprinos za penzije bude u istom iznosu za radnike i poslodavce, jer su sada radnici četiri odsto više opterećeni, kako bi se bolje punio Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Dodao je da je prihvaćen predlog penzionera za osnivanje nacionalnog saveta za stare koji bi se bavio svim pitanjima, vezanim za penzionersku populaciju.

Prihvaćen je, prema njegovim rečima i zahtev penzionera da se povećaju izdvajanja za korišćenje banja.

„Nismo zadovoljni svim obećanjima, ali je ovo prvi dijalog posle 20 godina i dobar je napredak jer je država pokazala razumevanje za naše argumente“, rekao je Grujić.

Povezani članci

Najnoviji članci