fbpx
Ponedeljak, 15 Aprila, 2024

Uvodi se plaćeno odsustvo za starije radnike

Kompanije uvode specijalno plaćeno odsustvo za starije radnike kako bi ih odvratili od ideje da pređu kod drugog poslodavca i barem za neko vreme odložili njihov odlazak u penziju.

Tehnološka kompanija „Cisco“, konsultantska firma „Mercer“ i platforma za zapošljavanje „HireVue“ spadaju u nekolicinu kompanija koje nude ovu pogodnost u trajanju od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Ovaj novi oblik odsustva, uključujući propratne beneficije, signalizira da su poslodavcima potrebni stariji radnici. Na tržištu rada gde je niska stopa nezaposlenosti i više od 10 miliona upražnjenih radnih mesta, mnoge firme se i dalje muče da zadrže najiskusnije radnike, a u isto vreme pokušavaju da zaposle nove.

„Saga“, kompanija iz Velike Britanije, koja se bavi prodajom turističkih aranžmana, osiguranja i ostalih proizvoda za ljude preko 50 godina nedavno je uvela plaćeno odsustvo za bake i deke za svojih 2.500 zaposlenih. Do sada njih 32 je ovo iskoristilo.

Ova ideja se pojavila 2021. kada je kompanija revidirala svoje beneficije kroz vizuru klijenata. Čak je dozvolila unucima svojih radnika da koriste njihov vrtić, a sada nudi i rad sa skraćenim radnim vremenom za one koji žele da nastave da rade manjim intenzitetom.

Povezani članci

Najnoviji članci