Ponedeljak, 2 Oktobra, 2023

“Džinsi“ duguje platu radnicima i državi poreze

“Džinsi” u Leskovcu, koji zatvara fabriku, duguje radnicima neuplaćene poreze i platu, kaže sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.
On tvrdi da su radici dobijali nezakonite otkaze putem SMS poruka, dok iz Inspektorata za rad poručuju da će izaći na teren i utvrditi činjenice.
Posle vesti da 700 radnika fabrike „Džinsi“ u Leskovcu ostaje bez posla, i najave nemačkog „Grunera“ da za još 60 radnika smanjuje broj zaposlenih u fabrici u Vlasotincu, postavlja se pitanje šta je uzrok tog talasa i kako zaštititi prava radnika u toj situaciji, s obzirom na to da su ti investitori koristili subvencije za pokretanje proizvodnje i zapošljavanje radnika.
Zoran Mihajlović kaže da je, nažalost, činjenica da se „Džinsi“ u Leskovcu gasi, ali da još uvek nije najjasnije šta je inspekcija tu utvrdila.
„Jedno je kada ide u stečaj, a drugo kada ide u likvidaciju. Ja mislim da se nisu stekli uslovi da se ide u likvidaciju. Firma bi morala da ide najpre u stečajni postupak da bi poverioci mogli da se namire, jer po našem informacijama oni duguju za vodu, za struju, duguju radnicima za neuplaćene poreze i za platu“, napominje Mihajlović.
Nažalost, objašnjava, ako firma ide u likvidaciju, to znači da nema nikakvih obaveza i da radnici ne mogu da se namire, čak ni iz Fonda solidarnosti.
„Jednostavno, inspekcija mora da reaguje i da se pokrene stečajni postupak nad ovim subjektom. U suprotnom, radnici će biti sigurno oštećeni“, smatra Mihajlović.
Kada je reč o šansama za naplatu iz Fonda solidarnosti, Mihajlović kaže da, ako radnici nakon ostvarenog stečajnog postupka ne budu imali mogućnosti da se namire iz toga, moraju da svoja potraživanja u roku od 45 dana prijave Fondu, gde bi se pokrenuo postupak i gde bi dobili naknade.
Saša Perišić iz Inspektorata za rad tvrdi da inspekcija, kada je u pitanju preduzeće “Džinsi” iz Leskovca, nije imala zahteve povodom otkaza ugovora o radu, ali da su čuli da se šalju SMS poruke da su pojedini radnici dobili otkaz.
“Mi ćemo u tom slučaju delovati, izaći na teren, utvrditi činjenice i okolnosti”, ističe Perišić.
Kada je u pitanju “Gruner”, napominje da je poslodavac uradio program tehnološkog viška, da se 19 zaposlenih javilo i da su dobili stimulativne naknade, koje predstavljaju veći iznos od onog koji zakon predviđa.
“Takođe, u periodu od 1. januara do 30. juna ove godine, imali smo 76 zahteva povodom otkaza. To su bili i pojedinačni otkazi, ali i otkazi povodom otpuštanja određenih preduzeća. Nakon izvršenih inspekcijskih nadzora, 22 lica su vraćena na rad, što znači da poslodavac nije postupio nije postupio u skladu sa zakonom”, dodaje Perišić.
RTS je pokušao da dobije odgovore u dva ministarstva – finansija i privrede, ali im je trebalo više vremena, kako kažu, za kompletnu informaciju.

Povezani članci

Najnoviji članci

%d bloggers like this: