fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

U Berlinu počeo 15. Kongres Evropske konfederacije sindikata

U Berlinu je danas počeo Kongres Evropske konfederacije sindikata (EKS), pod sloganom “Zajedno za pravedan sporazum za radnike”.
Na ovom, 15. po redu kongresu, učestvuje oko 600 delegata, uključujući generalne sekretare i predsednike iz oko 93 nacionalne sindikalne organizacije iz 41 evropske zemlje, 10 evropskih sektorskih federacija i specijalne goste iz Evrope i sveta.
Evropski sindikalni lideri će četiri dana raspravljati o sindikalnim zahtevima i prioritetima za obezbeđivanje pravednog sporazuma za radnike. Oni će razmeniti mišljenja o obnovi sindikata, o budućnosti rada, novom ekonomskom modelu za ljude i planetu, budućnosti Evrope i jačem EKS-u.
Kongres će proslaviti i 50 godina Evropske konfederacije sindikata: 50 godina borbe za radne ljude.
Biće izabran novi rukovodeći tim EKS i razmatran Izveštaj o aktivnostima za 2019-2023, a predviđene su i izmene Statuta te organizacije i usvajanje ključnih dokumenata, uključujući Berlinski manifest i Akcioni program EKS za period 2023-2027.
Kongresu će se obratiti predstavnici institucija Evropske unije, uključujući Olafa Šolca, nemačkog saveznog kancelara, Ursulu fon der Lajen, predsednicu Evropske komisije, Hubertusa Hajla, saveznog ministra za rad i socijalna pitanja Nemačke i Nikolasa Šmita, komesara za rad i socijalna prava EU.
U radu Kongresa, koji će trajati do 26. maja, učestvuje i delegacija Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Povezani članci

Najnoviji članci