fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

Na inicijativu sindikata počeli pregovori za bolje definisanje minimalca

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta, kojim će u narednom jednogodišnjem periodu predsedavati Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), na inicijativu dve reprezentativne sindikalne centrale raspravljalo se o utvrđivanju minimalne cene rada.

SSSS i UGS Nezavisnost su podneli inicijativu da pregovori oko minimalne cene rada počnu ranije, jer su u odnosu na prethodni period promenjeni parametri koji definišu minimalac.

Predsednica UGS Nezavisnost Čedanka Andrić je rekla da je danas dogovoreno da pregovarački timovi, koji su lane vodili pregovore, imaju mandat da otvore nove pregovre što pre i da se sa analizama novih parametara krene odmah “jer će tako biti bolje definisana minimalna cena rada”.

Na sednici, kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, dogovoreno je da će o toj temi biti govora na sastanku radne grupe za utvrđivanje minimalne cene rada, kojem će, kako je preneo ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, prethoditi sve neophodne analize kada je reč o dosadašnjem kretanju BDP-a i budžetskih prihoda i rashoda u ovoj godini.

Selaković je, nakon sednice, rekao novinarima da je od 2012. do 2023. godine “minimalac ozbiljno povećan jer je 2012. iznosio 17. 748 dinara, a sada je 40.020 dinara, što je za 125 odsto više te da je pored toga povećana i pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalno zaradom”.

“Minimalac je 2012. godine pokrivao samo 59 odsto minimalne portrošačke korpe, a sada pokriva 87 odsto”, naveo je Selaković.

Povezani članci

Najnoviji članci