fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

Sastanak ZKO civilnog društva EU-Srbija o stanju u medijima

Petnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva između Srbije i EU održan je u Briselu, 21. aprila. Ova platforma omogućava predstavnicima EU i civilnog društva iz Srbije da prate pristupne pregovore zemlje i da razgovaraju o pitanjima od zajedničkog interesa.

Pored redovnih tema 15. sastanka, a to su trenutno stanje u procesu pridruživanja i vladavina prava, u fokusu je bila sloboda medija u Srbiji. ZKO je pozvao na istinski medijski pluralizam u Srbiji, transparentnost u pogledu vlasništva nad medijima, i oštro je osudio sve vrste uznemiravanja novinara kao i strateških SLAPP tužbi protiv učešća javnosti.

U delu o socijalnom dijalogu član ZKO, potpredsednik Veća SSSS Duško Vuković, istakao je da socijalni partneri moraju biti uključeni u izradu novog Zakona o radu. Reforme u oblasti radnog zakonodavstva moraju biti u skladu sa načelima dostojanstvenog rada i života. Podržane su i politike za unapređenje učešća mladih građana u pravovremenom donošenju odluka i politika koje omogućavaju da se školuju i zaposle u zemlji.

 

Među uvodničarima skupa bili su novi predsednik Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta (EESK) Oliver Rupke (predstavnik Saveza sindikata Austrije OGB i dosadašnji predsednik Radničke grupe EESK),  predsednik Sekcije za spoljne odnose EESK Dimitris Dimitriadis, poslanica Evropskog parlamenta Viola von Kramon-Taubadel i šef Misije Republike Srbije pri EU Ana Hrustanović.

 

Odbor je usvojio Zajedničku deklaraciju sa preporukama institucijama za unapređenje procesa pridruživanja Srbije, o neophodnosti unapređenja medijskih sloboda i uslovima rada novinara. Tekst Deklaracije možete preuzeti sa vebsajta Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta      https://www.eesc.europa.eu/sites/default/files/files/deklaracija_zko.pdf

 

 

Povezani članci

Najnoviji članci