fbpx
Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Predstavnici austrijskih radnika u poseti SSSS

Predstavnici austrijskih radnika posetili su Savez samostalnih sindikata Sbije kako bi razgovarali o uslovima rada u preduzećima iz te zemlje koja posluju u Srbiji.

Domaćin sastanka, koji je organizavao Savez sindikata Austrije (OGB), bio je sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović, koji je upoznao inostrane kolege sa strukturom i organizacijom Saveza.

On je rekao da, u uslovima visoke nezaposlenosti u Srbiji, strane kompanije dolaze zbog jeftine radne snage i izdašnih državnih podsticaja, ali da, uprkos tome, ne poštuju sve domaće propise, niti u punom obimu radna i sindikalna prava.

„Tako neki strani poslodavci ne dozvoljavaju osnivanje sindikalnih organizacija, niti kolektivno pregovaranje, u čemu prednjače poslodavci iz Južne Koreje koji sindikalnim predstavnicima daju otkaze”, ukazao je MIhajlović.

Sastanku su prisustvovali predsednik i sekretar Sindikata metalaca Srbije, Zoran Marković i Slavko Blagojević, predsednik Sindikata hemije i nemetala Srbije, Ljubiša Nestorović, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije, Saša Torlaković, predsednik Sindikata uprave Srbije, Slađan Bobić, sekretar Sindikata zaposlenih u prehrambenoj industriji, poljoprivredi i vodoprivredi Srbije, Milisav Đorđević i predsednica Veća SSS grada Niša Olivera Bobić.

Pored predstavnika Saveza sindikata Austrije i sindikata PRO-GE (za industrijske delatnosti) i GPA (sindikata uslužnih delatnosti), učestvovali su i predstavnici saveta zaposlenih iz austrijskih kompanija (Zumtobel, Eaton i Raiffeisen Banke).
Na sastanku je rečeno da naš Zakon o radu predviđa, kao mogućnost, osnivanje saveta zaposlenih, što menadžmenti stranih firmi koriste da svojevoljno među radnicima „proberu“ sastav tih predstavničkih tela.

Zaključeno je da je u obostranom interesu uspostavljanje redovnih komunikacija i saradnje između sindikata, kako zemlje koje nisu članice Evropske unije ne bi poslužile austrijskim kompanijama da sele poslove i proizvodnju iz Austrije.

Povezani članci

Najnoviji članci