fbpx
Ponedeljak, 24 Juna, 2024

Sekcija žena SSSS:Ljudski život i dostojanstvo iznad profita

Uslovi rada i status žena na tržištu rada, uprkos implentaciji zakona koji bi poboljšali opšti položaj žena u društvu, nisu na zadovoljavajućem nivou, ocenila je Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Osim što rade u profesijama koje su slabije plaćene, kao što u uslovima krize lakše ostaju bez posla, te ostaju duže ekonomski neaktivne, žene se susreću i sa slabijim napretkom u odnosu na svoje muške kolege.
Teret neplaćenog kućnog rada pada, uglavnom, na žene, koje tako menjaju sve one usluge i servise koje je nekada država obavljala – od brige o deci, nege starijih i nemoćnih, do nege osoba sa invaliditetom i svih drugih poslova koji omogućuju društvenu reprodukciju.
U takvoj situaciji, noseći ogroman teret održavanja i promene celokupnog državnog sistema u decenijama koje su iza nas, apelujemo na sve odgovorne u zemlji da je ljudski život svetinja.
Vesti koje su ovih dana potresle mnoge od nas tiču se Danke Ranković, radnice Leonija iz Kraljeva, koja je preminula nakon zadobijenih povreda na radu. U želji da se nijednog momenta ne spekuliše sa ovakvim informacijama, apelujemo na Inspekciju rada i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se u što hitnijem roku provere uslovi rada u ovoj fabrici, kao i da se sam slučaj Danke Ranković što pre rasvetli.
“Uslovi rada, kao i tretman zaposlenih, ne smeju nijednog momenta biti takvi da narušavaju ljudsko dostojanstvo i njihov integritet. Ljudski život i dostojanstvo moraju biti iznad profita”.
Međunarodni dan žena – 8. mart – uvek je bio dan kada se sećamo naše borbe, naših slavnih prethodnica, svih žena koje su svojim životima i svojim primerom učinile sve kako bi položaj žena učinile boljim.
Zato danas, pre svega, izgovaramo ime Danke Ranković – u nadi da se ovakve stvari ne ponavljaju na našim radnim mestima, ne samo ženama već i našim muškim kolegama, zaključeno je u saopštenju Sekcije žena SSSS.

Povezani članci

Najnoviji članci