fbpx
Sreda, 17 Aprila, 2024

MKS: Veće zarade će rešiti krizu troškova života i radnih mesta

Međunarodna konfederacija sindikata (MKS), u odgovoru na Globalni pregled zapošljavanja i socijalne politike, zahteva od nacionalnih vlada da preduzmu hitne korake kako bi poboljšale životni standard svojih zaposlenih, otvorile nova radna mesta i sprečile dečiji rad.

Na ovaj način, smatra MKS, države mogu da se izbore sa ekonomskim izazovima, povećaju zarade, uključujući minimalnu zaradu, poboljšaju socijalnu zaštitu i podrže kolektivno pregovaranje, što će povećati zarade u privatnom sektoru.

U Globalnom pregledu se upozorava da će konflikt u Ukrajini, nejednak oporavak od pandemije i zastoji u lancima nabavke, stvoriti uslove za stagflaciju u 2023. godini, dok će se stopa nezaposlenosti za mlade povećati tri puta u odnosu na odrasle.

Ocenivši da je kriza troškova života, koja preti da ugrozi domaćinstva i rizikuje slabu tražnju, nastala usled nepovećanja prihoda radnika, u izveštaju se predviđa da će se u ovoj godini globalno zapošljavanje povećati za samo jedan odsto.

Procenjuje se da je potrebno otvoriti 575 miliona novih radnih mesta do 2030. godine kako bi se postigla puna zaposlenost. Takođe, ako bi vlade ispoštovale zahteve, koji čine deo Novog socijalnog ugovora, to bi im dalo odgovore na ove izazove.

Analiza MKS pokazuje da je produktivnost radnika nastavila da raste, ali da oni od toga nisu imali koristi, dok su čelnici u korporacijama bogato nagrađeni uprkos stagnaciji produktivnosti kapitala.

Sprovođenjem Novog socijalnog ugovora vlade mogu da isprave svoje greške i ostvare ekonomsku pravdu koju radnici zaslužuju.

Povezani članci

Najnoviji članci