fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

Novi “minimalac” i dalje manji od minimalne potrošačke korpe

Najveće povećanje minimalne zarade do sada nije dovoljno za situaciju u kojoj se nalazimo. Uz sva poskupljenja i ona koja se očekuju, “minimalac” od oko 40.000 dinara neće biti dovoljan za pristojan život, kažu iz Saveza samostalnih sindikata Niša.
Minimalna mesečna zarada od 1. januara povećana je za 14,3 odsto, što je najveće povećanje do sada, pa će radnici koji rade za minimalac, februara primiti 40.020 dinara. Za njih će i dalje biti nedostižna minimalna potrošačka korpa, koja iznosi 45.729 dinara. Tokom pregovora sa Vladom Republike Srbije, glavni zahtev Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost” bio je da se oni izjednače.
Predsednica Saveza samostalnih sindikata grada Niša Olivera Bobić kaže za Južne vesti da je minimalna zarada socijalna kategorija, koja treba da garantuje zaposlenom minimum sredstava da preživi. Taj minimum trebalo bi da predstavlja minimalna potrošačka korpa, pa Olivera Bobić ističe da je ona ipak daleko od minimalca.
“Zahtev našeg sindikata bio je da se iznos, koji je vlada u septembru odredila za narednu godinu, odmah primeni na isplatu minimalne zarade, a da se u decembru ponovo pregovara za narednu godinu, jer je već u tom trenutku, galopirajući rast cena, prvenstveno životnih namirnica i energenata, bio evidentan”, kaže Bobić.
Do toga nije došlo i minimalac je, zvanično, oko 5.000 dinara manji od minimalne potrošačke korpe, prema poslednjim podacima iz avgusta.
Sindikati su sredinom septembra predstavili svoje rezultate i po njima, ona je u tom trenutku iznosila 50.197 dinara. Olivera Bobić procenjuje da je sada taj iznos veći.

Povezani članci

Najnoviji članci