fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

Dijalog jedini i najbolji način rešavanja svih problema radnika

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, na sastanku s predstavnicima Saveza samostalnih sndikata Srbije (SSSS), predložila da, odmah po konstituisanju Socijalno ekonomskog saveta, sindikati pokrenu inicijative za pregovore o rastu zarada i minimalne zarade, kao i izmene zakonskih rešenja, kako bi sindikalni predstavnici u firmama i institucijama bili zaštićeniji.

Na juče održanom sastanku u zgradi republičke vlade, koji je zakazan na zahtev najveće sindikalne centrale u Srbiji, razgovarano je o aktulenim problemima sa kojima se susreću radnici, kao i o načinima da oni budu prevaziđeni.

Delegaciju SSSS, koju su činili predsednici granskih sindikata iz javnog i realnog sektora, predvodio je predsednik Saveza Ljubisav Orbović, a ispred Vlade Srbije su, pored premijerke, prisustvovali ministri finansija i rada, Siniša Mali i Nikola Selaković.

Predsednik Ljubisav Orbović ukazao je na problem zarada koje, uprkos evidentnom rastu, ne uspevaju da bitno utiču na standard radnika i dostignu rast inflacije, kao i na neophodnost da se, u skladu sa Zakonom o radu, ponovo pregovora o visini minimalne zarade, čije je povećanje i pre primene anulirala do sada dostignuta stopa inflacije.

Orbović je ukazao i na neadekvatan odnos pojedinih poslodavaca prema sindikatima i sindikalnim predstavnicima, kao i o sve većoj praksi da poslodavci formiraju svoje sindikate.

Predsednici granskih sindikata su predočili probleme u svojim sektorima, ukazavši na, pre svega, niske zarade, nedostatak socijalnog dijaloga i nepostojanje kolektivnih ugovora.

Predsednica vlade i ministri su pokazali razumevanje za sve probleme sa kojima se suočavaju zaposleni i sindikati i obećali da će se, u najkraćem roku, tražiti rešenja u interesu radnika.

I predsednik Saveza i premijerka su podvukli da je jedini i najbolji način za rešavanje svih problema dijalog, te da će to biti put da se, kroz dogovor i inicijative, pronalaze najbolja rešenja.

Takođe, Brnabić je istakla da će se lično založiti da ministri budu prisutni i aktivni učesnici na sednicama Socijalno ekonomskom saveta, kako bi rad tog tela bio efikasniji.

Povezani članci

Najnoviji članci