fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

Zaposleni u kompaniji Wacker Neuson dobili prvi kolektivni ugovor

Osigurati stastus zaposlenih i obezbediti povoljnije uslove rada, osnovni je cilj kolektivnog ugovora koji su potpisali Sindikalna organizacija samostalnog sindikata „Wacker Neuson“ i menadžment te nemačke kompanije u Kragujevcu.
Reč je o prvom dokumentu te vrste koji je potpisan u ovoj kompaniji u poslednjih 15 godina, koliko “Wacker Neuson“ posluje u Srbiji.
Oko 800 zaposlenih u naredne tri godine imaće veća prava od onih koja im pripadaju po osnovu Zakona o radu. To im garantuje kolektivni ugovor koji su potpisali direktori kompanije Dragan Lukić i Branko Ilić i predsednik te sindikalne organizacije Marko Minić.
Zaposlenima su kolektivnim ugovorom regulisani godišnji odmori, plaćena odsustva, kao i povećanje primanja kroz topli obrok i regres, rekao je Minić i dodao da su definisana i druga prava kojima se zaposlenima garantuje stabilnost u kompaniji.
U godini u kojoj kompanija “Wacker Neuson” – Kragujevac obeležava 15 godina poslovanja u Srbiji, realizuje se investicija u novi proizvodni pogon, koja samo u 2022. iznosi oko 23 miliona evra. Potpisivanjem kolektivnog ugovora napravljen je i značajan korak koji osigurava status i povoljnije uslove rada za zaposlene, a želja kompanije je da bude primer svim poslodavcima u regionu i u Srbiji u pogledu poštovanja zaposlenih, njihovih prava i potreba.
Na ovaj način kompanija, koja se bavi proizvodnjom zavarenih konstrukcija i karoserija za građevinske mašine, kako ističe menadžment, dodatno obezbeđuje ostvarenje svoje dugoročne strategije razvoja i održivog poslovanja u Kragujevcu.
Svečanosti potpisivanja ugovor prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Miomir Đorđević, član Gradskog veća za privredu, Radomir Erić i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković.

Povezani članci

Najnoviji članci