fbpx
Sreda, 17 Aprila, 2024

Međunarodne organizacije traže od srpskih vlasti da zaštiti novinare i spreči dalje pretnje

Povodom više ozbiljnih pretnji novinarima koje izazivaju strah za njihovu fizičku bezbednost, Evropska federacija novinara i brojne međunarodne organizacije zahtevaju od srpskih vlasti da preduzmu neophodne mere kako bi se osigurala njihova zaštita, sprečile dalje pretnje i omogućio bezbedan rad.
ČLAN 19 Evropa, Evropski centar za slobodu štampe i medija, Evropska federacija novinara, Međunarodni institut za štampu i OBC Transeuropa ukazali su na činjenicu da je u proteklih mesec dana u Srbiji nekoliko novinara zbog svog rada zastrašivano pretnjama smrću, koje su često pratile i orkestrirane kampanje provladinih medija.
Pretnje su dobili novinari Nenad Kulačin, Marko Vidojković, Jelena Obućina i redakcija lista Danas.
„Ponovo je jasno da narativne i negativne kampanje koje počinju izjavama visokih državnih zvaničnika, koje obično nastavljaju tabloidi, dovode do strašnih pretnji nepoznatih ljudi, posebno na društvenim mrežama. Zabrinuti smo jer ovakvi slučajevi i incidenti stvaraju konfuziju među građanima, koji dobijaju potpuno pogrešnu poruku od državnih službenika i tabloida, koja kaže da novinari rade protiv svoje zemlje, da su na meti predsednik i visoki zvaničnici i da su zapravo neprijatelji Srbije”.
Ove međunarodne organizacije pozivaju srpske vlasti da javno osude pretnje medijima, detaljno istraže slučajeve, kao i sve izveštaje novinara, i obezbede sprečavanje daljih napada promovisanjem okruženja koje poštuje pluralistička mišljenja i različite uređivačke politike.

Povezani članci

Najnoviji članci