fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

SAOPŠTENJE SINDIKATA OBRAZOVANJA SRBIJE

Povodom napada na nastavnicu u Tehničkoj školi u Trsteniku od strane učenika, Sindikat obrazovanja Srbije izražava zabrinutost za bezbednost zaposlenih u ustanovama obrazovanja.

Pokazalo se da smo bili u pravu kada smo upozoravali na odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima su prava zaposlenih svedena na minimum, dok su obaveze sve veće i veće. Tražili smo od zakonodavaca da se zaposleni zaštite tako što će dobiti status službenih lica, ali za to država nije imala sluha. Zato se u proteklih nekoliko godina sve češće događa da u medijima saznajemo za slučajeve nasilјa prema zaposlenima u školama, bilo od đaka bilo od roditelјa.

Sindikat obrazovanja Srbije traži od svih nadležnih da se striktno primene odredbe zakona i prema počiniocima nasilјa preduzmu odgovarajuće mere.

Sindikat obrazovanja Srbije daje podršku našoj koleginici, ponovo će tražiti izmene ZOSOV-a u cilјu bolјe zaštite zaposlenih od nasilјa i hitan sastanak Radne grupe pri Vladi za borbu protiv nasilјa u školama, formirane u decembru 2019. godine.

Povezani članci

Najnoviji članci