fbpx
Nedelja, 21 Aprila, 2024

MKS pokrenula glasanje za najgoreg poslodavca na svetu

Međunarodna konfederacija sindikata (MKS) je u okviru svog V Svetskog kongresa koji se održava od 17 – 22. novembra 2022. godine u Melburnu, pokrenula glasanje za najgoreg poslodavca na svetu. Na svojoj kongresnoj web stranici objavila je “živopisne” menadžerske biografije šest kandidata i otvorila link (congress2022.ituc-csi.org/worst-boss) na kome se glasa za jednog od njih. Pobednik za najgoreg poslodavca na svetu biće proglašen tokom V Svetskog kongresa pred više od 1.000 sindikalaca iz 300 nacionalnih sindikalnih centrala iz više od 130 zemalja.

Ime: Peter Hebblethvaite
Titula: generalni direktor, P&O Ferries
Neto vrednost: 1,5 milijardi dolara
Nacionalnost: Britanac
P&O Ferries je video porukom (da bi uštedeo novac) otpustio skoro 800 zaposlenih, bez konsultovanja sindikata. Obezbeđenje se sa lisicama ukrcalo na brodove i uklonilo posadu, kako bi ih mogli zameniti jeftinijom radnom snagom po ugovorima ispod minimalne plate. Tri meseca kasnije, DP Vorld sa sedištem u Dubaiju, koji poseduje P&O Ferries, prijavio je porast profita od 52% na 721 milion dolara.

Ime: Džef Bezos
Titula: Izvršni predsednik, Amazon
Neto vrednost: 153 milijarde dolara
Nacionalnost: SAD
Poslovni model Džefa Bezosa zasnovan je na iskorišćavanju radnika sa niskim platama i nedostojanstvenim uslovima rada, ignorišući ih kada su povređeni ili suviše iscrpljeni za rad. Amazon je samo u jednoj godini otpustio preko pola miliona radnika. U SAD, radnici Amazonovog skladišta pretrpeli su ozbiljne povrede, dvostruko više od konkurentskih kompanija. Radnici su pod stalnim nadzorom kako bi se kontrolisao njihov tempo rada.

Ime: Alan Džojs
Titula: CEO, Kvantas
Neto vrednost: 20 miliona dolara
Nacionalnost: Australijanac
Alan Džojs je iskoristio pandemiju da otpusti 1.700 zaposlenih u kompaniji Kvantas. Zbog manjeg broja i neiskusnog angažovanog osoblja, došlo je do povećanja opasnih incidenata. Piloti i radnici na održavanju govorili su o stresu rada sa ograničenim brojem članova posade. Uprkos neuspešnoj politici zaradio je 35 miliona dolara u tri godine kada je Kvantas zabeležio gubitak od 2 milijarde dolara.

Ime: Ahmed bin Saeed Al Maktoum
Titula: generalni direktor, Emirates Airline and Group
Plata: 14 milijardi dolara
Državljanstvo: Ujedinjeni Arapski Emirati
Koristeći nadzor i zastrašivanje, radnici u kompanijama u UAE uskraćeni su za poštene plate, pristojne uslove života i bezbedna radna mesta. Zarobljenim u sistemu modernog ropstva, radnicima je uskraćeno pravo da se pridruže sindikatu. 2018. godine, došlo je do incidenta kada je kabinsko osoblje Emirates Airlinea palo sa vrata za izlaz u slučaju opasnosti dok je avion bio parkiran na aerodromu Entebbe u Ugandi. Avio-kompanije Emirates diskriminišu kabinsko osoblje tokom trudnoce i starije radnike.

Ime: Hauard Šulc
Titula: CEO, Starbucks
Neto vrednost: 3,5 milijardi dolara
Nacionalnost: SAD
Starbaks se dugo protivio sindikatima, još od vremena kada je Hauard Šulc preuzeo kompaniju kasnih 1980-ih. Radnici su optužili generalnog direktora da vodi kampanju „šoka i strahopoštovanja“ kako bi zastrašio radnike. Šulc je u maju najavio da će kompanija povećati plate i udvostručiti sate obuke, ali je rekao da se promene neće odnositi na prodavnice koje su nedavno otvorene ili čiji su zaposleni u procesu sindikalnog udruživanja.

Ime: Gina Rinehart
Titula: Izvršni predsednik, Hancock Prospecting
Plata: 27,8 milijardi dolara
Nacionalnost: Australija
Multimilijarderka Gina Rinehart neprestano je pokazivala prezir prema radnicima. Od zalaganja za smanjenje minimalne zarade do negiranja opasnih efekata klimatskih promena; stavila je profit iznad ljudi. Uprkos tome što je primalac korporativne socijalne pomoći, Rajnhart je optužila ljude koji primaju socijalnu pomoć da uvlače Australiju u dugove.

Povezani članci

Najnoviji članci