fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

I dalje bez tendera za nabavku uglja u Požarevcu, sledi humanitarna katastrofa

Požarevački sindikati ukazali su danas da Elektroprivreda Srbije još uvek nije raspisala konkurs za nabavku komadnog uglja kako bi građani imali grejanje u svojim domovima, zbog čega u tom okrugu cveta nelegalno tržište, a ugalj se nudi po duplo većim cenama.

Sindikalne organizacije Saveza samostalnih sindikata za grad Požarevac i opštine braničevskog okruga i UGS Nezavisnost su, u više navrata, od avgusta, dopisima ukazivali na taj problem, da bi, i sastanak s predstavnicima Ministarstva energetike, koji je bio zakazan, naknadno odložen.

U međuvremenu je došlo i do poskupljenja uglja od čak 133 odsto, ali ni to nije doprinelo da konkurs bude raspisan i ugalj obezbeđen.

Za razliku od većine građana Braničevskog okruga, radnicima Termoelektrane Kostolac i onima koji se greju na gradsko centralno grejanje nije trebao konkurs za nabavku uglja.

“U Požarevcu i okrugu cveta crno tržište uglja i mi ne želimo da radnici budu žrtve neodgovornog ponašanja rukovodstva Elektroprivrede Srbije koja nečinjenjem stvara veliku nepravdu građanima, koji nemaju drugu alternativu kada je grejanje u pitanju”, ukazali su sindikati, napomenuvši da je za sezonsko snabdevanje radnika potrebno izdvojiti svega jedan odsto dnevne proizvodnje uglja u TE Kostolac.

Sindikati zahtevaju od Vlade Srbije i resornih ministarstava da hitno reše taj problem, “kako ne bi došlo do humanitarne katastrofe koja će pogoditi najsiromašnije kategorije zaposlenih”.

Povezani članci

Najnoviji članci