fbpx
Ponedeljak, 15 Aprila, 2024

Predstavnik Sekcije mladih SSSS izabran u Komitet mladih PERC

U Istanbulu je 6. i 7. oktobra održana redovna 7. Konferencija mladih Panevropskog regionalnog veća PERK na temu „Transformacija zapošljavanja mladih u doba digitalizacije“. Učesnici konferencije iz Evrope i Centralne Azije razmatrali su budućnost rada i izazove koje donosi digitalizacija, zajedno sa ekspertima iz Evropske konfederacije sindikata, Platforme za celoživotno učenje, Globalne akademije za organizovanje, Fondacije Fridrih Ebert.
Posledice digitalizacije na svet rada značajno utiču na mlade radnike zbog neformalnosti rada i lažnog zapošljavanja kojim stupaju na tržište rada. I pre izbijanja COVID-19 krize, mladi radnici su imali male šanse da ostvare dugoročno stabilno zaposlenje. Stope nezaposlenosti i podzaposlenosti kod mladih su bile mnogo više nego u drugim starosnim grupama. Doba digitalizacije izazvalo je nove potrese i podstiče prekarni rad, a mnogi mladi nemaju izbora nego da prva radna iskustva stiču radom na digitalnim platformama, gde mnogi ostaju zaglavljeni i teško prelaze u formalno zapošljavanje.
Učesnici su razmatrali i izazove u pogledu sticanja potrebnih veština za digitalizaciju i komercijalizaciju obrazovanja. Kroz grupni rad su razmatrali mogućnosti za organizovanje radnika. Sa sindikalne strane, potrebno je raditi na širenju mreže mladih i njihovoj organizaciji unutar sindikata. Nikola Bobić, predsednik Sekcije mladih SSS grada Niša, kao primer dobre prakse da je sindikat tamo gde su mladi, u ovom slučaju – u mobilnom telefonu, predstavio je Aplikaciju SSSS „Radna prava za tebe“ koja je izazvala veliku pažnju učesnika skupa.
Drugog dana konferencije održani su izbori za Komitet mladih PERK i Bobić je izabran za člana, dok je za predsednika Komiteta mladih PERK izabran predstavnik ruskog sindikata KTR Juri Valdamov.
Nakon izbora, mladi PERK su usvojili teme za naredni dvogodišnji mandatni period: pravedna tranzicija, podrška sindikalnim mrežama mladih, iskorenjivanje opasnih poslova, podizanje vidljivost PERK, predstavljanje mladih u organima odlučivanja, itd.

Povezani članci

Najnoviji članci