fbpx
Sreda, 17 Aprila, 2024

Peticija EKS: Zaustavite krizu troškova života: Povećajte zarade, oporezujte profit

Kriza troškova života je vođena viškom profita – a ne zarada.
Zarade nisu uzrok inflacije. Radnici su žrtve ove krize i vrednost njihovih zarada opada dok cene svakog dana rastu. Sve je veća nejednakost, radnici su slabo plaćeni, a ugrožene grupe u najvećem riziku.
*Pridružite se našim zahtevima za sprovođenje našeg plana *koji se bavi krizom troškova života i privredom u čijem su centru radnici. Ovaj plan uključuje:
– Povećanje plata! – Isplate ljudima koji se bore sa astronomskim troškovima kirije, grejanja i hrane. – Rešavanje cene utroška energije i povećanje poreza velikim profitima kompanija koje profitiraju od krize. – Vlade i EU ne mogu ovu krizu da reše skrštenih ruku.
*Pomognite da se to ne desi.*
Cena nedostatka akcije ili usvajanja pogrešnog odgovora, kao što je povećanje kamatne stope, zamrzavanje zarada ili povratak na neuspele mere štednje, biće katastrofalna.
Pogledajte ovih *šest tačaka* u planu EKS:
1. Povećanje plata kako bi bile u skladu sa povećanjem troškova života i kako bi radnici dobili svoj deo dobiti, kao i mere za unapređenje kolektivnog pregovaranja kao najboljeg načina da se dostigne pravedna zarada i održiva privreda. 2. Uplate za ljude koji imaju poteškoće da plate račune za utrošak energije, hranu i kiriju; pravo na hranu i topao dom su ljudska prava i moraju se štititi. Od siromašnih ljudi se ne može očekivati da plate račune čiji su iznosi previsoki. Mora da postoji zabrana isključenja. 3. Ograničenje iznosa računa za utrošak energije i dobro osmišljen porez na prevelike profite kompanija u energetskom sektoru i ostalih kompanija kako im se ne bi dozvolilo da spekulišu u ovoj krizi, zajedno sa merama za zaustavljanje profitiranja, kao što je izbegavanje dividendi i sprečavanje spekulisanja u ceni hrane. 4. Nacionalne i evropske mere protiv krize kako bi se zaštitili prihodi i radna mesta u industriji, uslugama i javnom sektoru, uključujući mere tipa SURE koje štite radna mesta, prihode i kako bi se finansirale socijalne mere za rešavanje ove krize i procese pravedne tranzicije. 5. Reforma funkcionisanja energetskog tržišta EU. Priznanje da je energija javno dobro i investirati u rešavanje ključnih uzroka krize, kao što je nedovoljno ulaganje u zelenu energiju i posledice privatizacije. 6. Mesto za stolom za sindikate kako bi osmislili i sproveli mere protiv krize kroz socijalni dijalog. Ovo je provereni metod za uspešno upravljanje
krizom.
https://action-europe.org/end-cost-living-crisis-increase-wages-tax-profits

Povezani članci

Najnoviji članci