fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

Radnici proizvodnje Aerodrom keteringa Prinudni štrajkački odbor: Saopštenje za medije

Radnici aerodrom keteringa, stupili su danas, 21. septembra 2022. godine, u 00:05 u potpunu obustavu rada do ispunjenja svojih zahteva. Ovu odluku doneo je prinudni štrajkački odbor, nakon što je poslodavac prekršio potpisane dogovore i nije izmirio svoja dugovanja zaključno sa 20. septembrom.
Naši zahtevi su jasni: tražimo da naš poslodavac, Aerodrom ketering, ispuni sve obaveze prema državi, u smislu doprinosa, socijalnog i zdravstvenog osiguranja radnika, koje ne uplaćuje od novembra meseca prošle godine. Zbog ovoga, preko sto radnika Aerodrom keteringa, ali i čitave njihove porodice, već 3 meseci nemaju zdravstveno osiguranje i ne mogu da produže svoje knjižice. Ističemo da među njima ima obolelih i od najtežih bolesti, kao i onih kojima su operacije otkazivane zbog ovoga. Naši sigurni i zagarantovani odlasci u penziju takođe su ugroženi.
Ističemo da smo o svim ovim problemima i zahtevima blagovremeno upoznali poslodavca, da nismo naišli na razumevanje, te da smo 1. septembra stupili u obustavu rada, koju smo prekinuli nakon nekoliko sati, jer nam je poslodavac obećao da će problem biti rešen do 20. septembra.
Aerodrom ketering je po našim saznanjima imao rekordne prihode u julu i avgustu ove godine, sa preko 800 hiljada putnika na aerodromu Srbije i redovnim uplatama od naših naručioca, pre svega od Er Srbije. I pored toga Aerodrom ketering nije našao za shodno da izmiri svoje obaveze prema radnicima, a koliko nam je poznato, ni prema nizu dobavljača.
U međuvremenu, Aerodrom ketering je našao za shodno da uruči otkaz predsedniku našeg sindikata, Draganu Kabiću, da mu onemogući ulaz u zonu aerodroma, što i jeste razlog zbog čega se mi sada organizujemo kao radnici u proizvodnji putem prinudnog štrajkačkog odbora.
Napominjemo da smo o svim ovim problemima u prethodnim danima posebnim dopisima obavestili kako predsednika države Aleksandra Vučića, tako i predsednicu Vlade Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog, upravo imajući u vidu da je rad Aerodrom keteringa od nacionalnog značaja za našu državu.
Radnici u proizvodnji Aerodrom keteringa, kao i u svim drugim sektorima, ujedinjeni su u odluci o potpunoj obustavi rada, i da će nam se pridružiti i radnici Aerodrom logistike, odnosno vozači koji opslužuju sve avione na beogradskom aerodromu.
U potpisu,
Radnici proizvodnje

Povezani članci

Najnoviji članci