fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

Savez i UGS predstavili potrošačku korpu u kojoj dominiraju hleb, mast i aleva paprika

Javnosti u Srbiji je, prvi put, prezentovan sadržaj minimalne potrošačke korpe i tačna količina namirnica koja se može kupiti od minimalne zarade.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost su kupili i na jednom mestu postavili sve ono što je, prema sadržaju i količini koji je propisala država, navodno dovoljno za mesečni život i egzistenciju tročlane srpske porodice.

Činjenica da je sve stalo na dva manja stola, a da je jedan bio ispunjen samo hlebom, svedoči o apsurdnosti i besmislu sadržaja i količine potrošačke korpe, od koje ne samo da ne može da se preživi, već je i nedostižna za više od 300.000 ljudi u Srbiji koji žive od “minimalca”.

“U 21. veku se navikavamo da se hranimo najviše hlebom, mašću i alevom paprikom”, rekao je potpredsednik Veća SSSS Duško Vuković, pokazujući na namirnice, među kojima je bila jedna konzerva sardine, kilogram pirinča, po dvesta grama džigerice i limuna, koliko je neko predvideo da je dovoljno da tročlana porodica živi mesec dana.

On je upozorio da ćemo uskoro, ukoliko se ništa ne promeni, svi biti na “minimalcu”, zbog čega je pozvao sve sindikate u javnom sektoru da istraju u pregovarima sa resornim ministarstvima oko povećanja plata.

Otvorivši javnu sednicu najviših organa dve reprezentativne sindikalne centrale, sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović je ukazao na neophodnost povećanja minimalne zarade, od koje će zaista moći da se živi, a ne preživljava, kao i da se o njoj, zbog stalnog rasta cena osnovnih životnih namirnica i energenata i visoke inflacije, pregovara dva puta godišnje.

On je, ispred Palate Srbija, u kojoj članovi Socijalno ekonomskog saveta pokušavaju da postignu konsenzus oko visine nove minimalne cene rada, rekao da se sindikati ne slažu da “minimalac” bude viši za svega 14 odsto, koliko je predložila država, jer to nije dovoljno ni da se pokrije vrednost minimalne potrošačke korpe, pa samim tim ni za pristojan život.

“I prosečne zarade moraju da budu više, jer hoćemo da rad i radnici u Srbiji budu dobro plaćeni, da ne moraju da odlaze iz zemlje I za to ćemo se boriti po svaku cenu, ako treba I štrajkovima I blokadama”, upozorio je Mihajlović.

On je naveo da je minimalna zarada u Crnoj Gori 450 evra, u Hrvatskoj 627 evra, Sloveniji 1.074, Češkoj 639, Francuskoj 1.678, a u Belgiji 1.800 evra.

“Ono što danas čini minimalnu zaradu ne pokriva ni polovinu minimalne potrošačke korpe. Od maja do danas ta korpa je veća za oko pet hiljada dinara i za nju je sada potrebno 51.000 dinara, a mi procenjujemo da će ona biti veća za još pet hiljda dinara do kraja godine”.

Zato minimalna zarada mora da bude mnogo veća nego što je to sada ponudila država i o njenoj visini mora najmanje dva puta godišnje da se pregovara, poručio je Mihajlović.

Sindikati su, nakon skupa, sve kupljene namirnice donirali narodnim kuhinjama.

Povezani članci

Najnoviji članci