fbpx
Subota, 20 Aprila, 2024

U Ukrajini usvojen ozloglašeni zakon o radu

Uprkos brojnim javnim apelima međunarodne zajednice i sindikata u zemlјi, ukrajinski parlament je 20. jula 2022. godine usvojio izmenu radnog zakonodavstva koja znači da će kompanije sa manje od 250 zaposlenih moći direktno da pregovaraju o strukturi plata, radnom vremenu i uslovima raskida ugovora.
Vanredno stanje u Ukrajini već uveliko ograničava prava radnika, iako su ova ograničenja jasno vremenski ograničena. Radnici su među najteže pogođenim ruskom agresijom, a MOR procenjuje da je već izgublјeno 4,8 miliona radnih mesta.
Usvajanjem zakona br 5371 radnici u malim i srednjim preduzećima biće isklјučeni iz pravne zaštite uspostavlјanjem novog “ugovornog režima za regulisanje radnih odnosa”, gde su svi uslovi rada utvrđeni ugovorom o radu umesto zakonom o radu.
Otpuštanje će biti po nahođenju poslodavca, jer bi ugovorom o radu bio određen osnov za otkaz, a ne sadašnja stroga lista osnova predviđena Zakonom o radu.
Sindikati su isklјučeni iz izrade zakona. Po mišlјenju Konfederacije slobodnih sindikata u Ukrajini, zakon eliminiše ulogu sindikata u zastupanju i zaštiti prava radnika, što je direktno kršenje Ustava Ukrajine i konvencija MOR 87 i 158.
Valerij Matov, predsednik Atomprofspilke izjavio je da „zakonodavci koriste podmukle taktike ne uzimajući u obzir predloge koje pripremaju sindikati, koji su glavni socijalni partneri i glavni stručnjaci u oblasti praktičnog radnog prava.
„Donosioci zakona su uklјučili izmene koje nisu ranije usvojili i na taj način narušili sam zakon, integritet zakona o radu, prekršili međunarodne norme, što je dovelo do pogoršanja radnih prava za milione ukrajinskih radnika.
Mihail Volinec, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ukrajine, kaže:
„Nećemo tolerisati nepoštovanje prava radnika, međunarodnih radnih standarda i evropskih vrednosti. Insistiramo da efikasnost obnove Ukrajine i njen uspeh u budućnosti zavisi od nivoa zaštite prava radne snage.“
Promena radnog zakonodavstva dobila je negativna ekspertska mišlјenja mnogo pre početka rata, uklјučujući i MOR. MOR je 2021. godine rekao da će se ugovorna slobodna volјa vrlo verovatno u praksi prevesti „po nahođenju poslodavca“.
„Ovo je užasan razvoj događaja. Smatramo da je neprihvatlјivo da u trenutku kada je zemlјi potrebno jedinstvo i solidarnost, ukrajinski parlament smatra da je promena radnog zakonodavstva prioritet” – izjavio je generalni sekretar Industriala.

Povezani članci

Najnoviji članci