fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

MOR:BZR svrstano u petu kategoriju fundamentalnih prava

Godišnje zasedanje Međunarodne organizacije rada (MOR), koje je ove godine trajalo od 27. maja do 11. juna 2022. godine, biće zapamćeno po donošenju odluke da se bezbednost i zdravlje na radu svrstaju u petu kategoriju fundamentalnih prava i principa u okviru Deklaracije o temljenim principima i pravima na radu (1998).

Put do ove istorijske odluke je bio dug. Diskusije Upravnog odbora MOR o ovom pitanju su trajale tri godine, tj. od novembra 2019 do do marta 2022.

Povodom Stogodišnje deklaracije MOR o Budućnosti rada iz 2019, konferencija MOR je izjavila da je bezbedan i zdrav rad presudan za dostojanstven rad. Kriza KOVIDA-19 nam je svima još jednom to stavila do znanja, kao i činjenica da tri miliona radnika godišnje nastrada na radnom mestu, a na desetine miliona se povredi ili pati zbog narušenog zdravlja.
Pored ove značajne odluke, donete su mnoge druge koje će u budućnosti oblikovati svet rada. To su odluke Komiteta za šegrtovanje, Komiteta za dostojanstven rad, socijalnu i solidarnu ekonomiju i Komiteta za zapošljavanje. Iako su sve ove oblasti podjednako značajne, oblast u kojoj je bilo najteže doći do konsenzusa bilo je šegrtovanje i to upravo zbog velikih razlika u zakonskoj regulativi država.
Ono što je, takođe, obeležilo ovogodišnje zasedanje je rekordni broj glasova na amandmane za Konvenciju o radu moreplovaca. Tokom pandemije život moreplovaca je bio ugrožen. Naime, nije im bilo dozvoljeno da pristanu na obalu nakon 11 meseci plovidbe; nisu imali adekvatan pristup čistoj pijaćoj vodi i hrani; sredstva komunikacije im nisu bila dostupna i slično. Sve ovo je uticalo na njihov izuzetno nepovoljan položaj.
Sve članice MOR imaju obavezu da poštuju i primenjuju odluke donete na 110. zasedanju, što se naročito odnosi na Konvenciju o BZR (br. 155) i Konvenciju o promotivnom okviru za BZR (br.187) koje su priznate za fundamentalne.

Povezani članci

Najnoviji članci