fbpx
Subota, 20 Aprila, 2024

Sindikat putara:Onemogućiti neodgovornim poslodavcima da dobiju poslove

Na okruglom stolu, pod nazivom „Uslovi rada zaposlenih na realizaciji projekta izgradnje auto-puta Niš-Merdare“, zaključeno je da je potrebno izvršiti dopune Zakona o javnim nabavkama, kako bi se dodatnim kriterijumima onemogućili društveno neodgovorni poslodavci da dobiju poslove na inrastrukturnim objektima koji se finansiraju iz javnih sredstava.

Podsetivši da je ovu obavezu Srbija preuzela ratifikacijom Konvencije broj 94. Međunarodne organizacije rada, na skupu, koji je organizovao Samostalni sindikat putara Srbije, ocenjeno je da je, u tom cilju, potrebno obnoviti aktivnost na izradi „belih i crnih lista“ i izvršiti unapređenje kriterijuma.

Kao društveno neodgovorni poslodavci označeni su oni koji ne isplaćuju ili neredovno isplaćuju zarade, koji ne uplaćuju ili neredovno uplaćuju poreze i doprinose i koji su neodgovorni u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Na skupu, koji je održan 9.05.2022. godine, učestvovali su i predstavnici resornog ministarstva, Koridora Srbije, JP Puteva Srbije, predstavnici STRABAG-a kao izvođača radova, Međunarodne organizacije rada, sindikata u STRABAG-u, Udruženja poslodavaca putne privrede Republike Srbije „Putar“, Inspekcije rada i Internacionale radnika građevinarstva i drvne industrije – BWI.

Povezani članci

Najnoviji članci