fbpx
Subota, 20 Aprila, 2024

SKUPOM ISPRED JURE SAVEZ OBELEŽIO MEĐUNARODNI DAN RADA

Savez samostalnih sindikata Srbije je danas, pod sloganom NAŠ JE STAV POŠTUJTE USTAV, obeležio Međunarodni dan rada skupom ispred fabrike Jura u Leskovcu.

Menadžmentu te južnokorejske kompanije, koja je postala sinonim za kršenje radničkih i sindikalnih prava, simbolično je na kapiji ostavljen Ustav i Zakon o radu.

Tim gestom je poručeno menadžmentu te fabrike da prouči najviši pravni akt države u kojoj posluje i Zakon koji reguliše prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca.

SSSS je poručio radnicima Jure da nisu sami, da je najveća sindikalna centrala uz njih i da će se, snažno i organizovano, svim pravnim i drugim sredstvima, boriti protiv eksploatacije i diskriminacije.

Nakon okupljanja na gradskom trgu, više od 1500 članova iz cele Srbije, uputilo se ispred fabrike Jura, gde je održana centralna manifestacija.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da se, za razliku od prethodnih godina, kada smo Prvi maj obeležavali u Beogradu, sada Leskovac sam kandidovao za mesto okupljanja.

Sve veći stepen bahatosti i neodgovornog ponašanja pojedinih stranih poslodavca prema radnicima i predstavnivima sindikata, svedoči o divljem kapitalizmu koji je zavladao ovim prostorima i od srpskog radnika napravio roba koji nema nikakva prava.

“Zato smo došli ovde da kažemo da ne mogu našim kolegama da rade šta hoće, da sprovode mobing, zabranjuju sindikalno organizovanje, već da moraju da poštuju zemlju u koju su došli i njene zakone”,istakao je Orbović.

Prema njegovim rečima, i u drugim fabrikama, u Rači i Nišu, radnici imaju puno problema sa poslodavcem, uz to radeći po 12 sati dnevno, bez nadoknade.

To je sada, nažalost, postala mustra drugim poslodavcima da se ponašaju slično, pa čak i neki u javnom sektoru pokušavaju da imitiraju Juru.

Na skupu je poručeno radnicima da će, gde god bude bilo potrebno u Srbiji, SSSS biti tamo, kako bi ih podržao i zaštitio.

 

(kraća verzija)

Povezani članci

Najnoviji članci