fbpx
Petak, 19 Aprila, 2024

Linč: Sindikat mora da bude na svim mestima gde se nalazi radnik

Savezni sekretar Evropske konfederacije sindikata (EKS) Ester Linč izjavila je da danas, u vremenima velikih izazova za ceo svet, nikada nije bilo važnije biti član sindikata i da sindikati međusobno sarađuju.

Ona je, u intervjuu za sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije, istakla da je fokus EKS da pronađe načine da sindikati pomognu jedni drugima i da se izbore sa velikim izazovima, poput zelene i digitalne tranzicije, pandemije, velikih promena u svetu rada, kao i sukoba u Ukrajini.

S obzirom na to da sve ove promene imaju uticaj na radnike, njihove porodice i na radna mesta, sindikati moraju da nađu odgovor i da osmisle plan koji ne bi doveo do konkurencije između radnika, već do uzajamne saradnje koja bi koristila svima.

„A, to je, ustvari, i osnovni razlog zašto pristupamo sindikatu, ne da bi se sami borili, već da udruženim snagama postignemo zajednički cilj – bolji svet rada za sve“, istakla je Linč.

Prema njenim rečima, čest je slučaj da poslodavac, kada sindikalni predstavnik sa nim pregovara o bilo kom pitanju, prvo kaže „to u ovoj firmi nikako ne može da se desi“.

„I to je netačan i besmislen odgovor, jer se to dešava svuda u svetu“, rekla je Linč, dodavši da je od velike pomoći za sindikat ukoliko može da ukaže na primere zemalja i firmi gde se ta promena već desila.

Zato ta međunarodna organizacija ima nameru da u okviru evopskog sindikalnog pokreta napravi zajedničku digitalnu platformu, na kojoj će sindikati dobiti sve informacije o modelima i sadržajima kolektivnih ugovora u različitim delovima Evrope, na koji se način sindikati bave četvorodnevnom radnom nedeljom, fleksibilnim ili prekovremenim radnim vremenom, kao i o tome kakve strategije osmišljavaju različiti sindikati za postizanje svojih ciljeva.

To bi, prema njenim rečima, bilo mnogo efikasnije nego da svaka sindikalna centrala pravi svoju individualnu platformu.

EKS, takođe, planira da razvije on-line platformu koja će pomoći sindikalnim funkcionerima da pronađu radnike koji žele da pristupe sindikatu.

Sve je to deo velikog projekta digitalizacije sindikata na nacionalnom nivou, koju ta međunarodna organizacija sprovodi u cilju jačanja kapaciteta sindikalnih centrala i članova za delovanje u novim uslovima i izmenjenim industrijskim odnosima.

Na pitanje kako mobilisati i organizovati u sindikat radnike koji rade u novim sektorima, imajući u vidu da je sve manji broj „klasičnih radnika“, Linč smatra da sindikati treba da budu prisutni svuda gde netipični radnici postoje, bez obzira da li oni rade sa skraćenim radnim vremenom ili rade od kuće, na platformi..

Važno je da gde god da se oni nalaze i sindikati treba da su tamo, naglasila je savezni sekretar EKS.

“Mi razmatramo nekoliko veoma interesantnih tehnika koje koriste sindikati. Mi smo, na primer, razgovarali sa radnicima koji su dostavljali pice, kako bi se oni međusobno upoznali. Jedna od najtežih stvari u novim oblicima rada jeste da se ti radnici sretnu. Njih namerno odaljuju jedne od drugih. Jedna od tehnika koji su oni koristili jeste da naručuju pice jedne od drugih. Na taj način su se upoznavali”.

Prema njenim rečima, postoje i druge tehnike koje treba da se koriste kako bi se radnici ujedinili u fragmentiranim odnosima na radu ili kada poslodavci namerno odluče da se pretvaraju da nisu poslodavci i “guraju sve zaposlene u lažno samozaposlene”.

“U tom slučaju sindikati treba da razmisle o novim načinima da ujedine radnike, a jedan od njih jeste da oni ‘gledaju jedni druge u oči’, da razgovaraju, podele svoja iskustva i imaju obavezu jedni prema drugima da se suprotstave eksploataciji”.

Linč podseća da je uloga EKS da podrži svoje članice, koristeći alate, zakone i politike kako bi se obezbedilo da nacionalne vlade podržavaju sindikate i da im omoguće uslove za nesmetano sindikalno organizovanje.

Jedan od načina je, prema njenim rečima, da nacionalne vlade, prilikom kupovina usluga, daju ugovore samo onim kompanijama koje poštuju pravo radnika na sindikalno organizovanje, a da ih ne daju onima koje odbijaju da pregovaraju sa sindikatima.

Govoreći o sindikatima na prostoru Balkana, Linč smatra da je izuzetno važno da oni nastave da razgovaraju, da dijalog traje, da zajednički kreiraju politike I pogodno tlo za rad sindikata i da zajedno pobeđuju.

“Slični izazovi postoje svuda u svetu, svaki region ima svoju prepreku koju treba da prevaziđe, onu koja stoji na putu saradnje. Jer, najstariji trik u udžbeniku jeste ‘zavadi pa vladaj’. Ako nas neko podeli, to neće podržati radničke interese I zato moramo da pronađemo načine da poštujemo i tolerišemo jedni drugi i da zajednički radimo u interesu radnika”.

Iako je, kako je ocenila, ovaj region izuzetno važan u Evropi, to se ne odražava na zarade zaposlenih, koje su niske i nisu u skladu sa visinom plata koje imaju zemlje u ostatku Starog kontinenta.

Kompanije koje dolaze iz Evrope ili iz drugih delova sveta u ovaj region nude lošije uslove rada, ne poštuju sindikat i manje plaćaju radnike nego što imaju zaposleni u njihovim zemljama.

“Zato treba da ohrabrite sindikate u Evropi da vas podrže i da vam pomognu kako bi strane kompanije shvatile da imaju obavezu da sedne za sto i razgovaraju sa sindikatom”, zaključila je Ester Linč.

Povezani članci

Najnoviji članci