fbpx
Ponedeljak, 15 Aprila, 2024

Konferencija o budućnosti Evrope

Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije organizovalo je 23. marta, u Beogradu, hibridnu konferenciju, pod nazivom *„*Cirkularna ekonomija, zapošljavanje i digitalizacija u svetlu Konferencije o budućnosti Evrope“.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije učestvovao je na prvom ekspertskom panelu, pod nazivom „Snažnija privreda, socijalna pravda i radna mesta“.

Konferenciju je otvorio Pjer Košar, ambasador Republike Francuske u Srbiji, posle koga su govorili Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Republike Srbije.

Nakon uvodnog dela usledile su tri ekspertske sesije na kojima su predstavnici institucija, privrednih organizacija, sindikata i nevladinog sektora razgovarati o temama važnim za cirkularnu ekonomiju, zapošljavanje i digitalizaciju u kontekstu ideje o budućnosti Evrope.

Konferencija je organizovana sa ciljem da se Srbija pridruži inicijativi i projektu Evropske unije pod nazivom „Konferencija o budućnosti Evrope“, koji je organizovan da podstakne javni dijalog o temama u vezi sa razvojem EU i aktivnijim uključivanjem građana u izgradnju moderne Evrope.

Snažnija privreda, socijalna pravda, cirkularna ekonomija, digitalizacija i zapošljavanje, neke su od tema kojima je domaća konferencija posvećena, a na osnovu kojih će dalje biti oblikovane smernice i ciljevi za proces evropske integracije Srbije.

Rezultat Konferencije biće sveobuhvatni dokument sa zaključcima i daljim preporukama zasnovanim na sadržini izlaganja učesnika, kao i na materijalu koji zainteresovana javnost bude dostavila Ministarstvu na ovu temu. Takav dokument postaće deo zvaničnog predloga Srbije za doprinos diskusiji na evropskom nivou, a u okviru Konferencije o budućnosti Evrope, čiji se zaključci i smernice očekuju do proleća ove godine.

Sa ciljem dostavljanja što sadržajnijih preporuka Republike Srbije Evropskoj uniji, predstavnik SSSS je popunio formular koji je uputilo Ministarstvo za evropske integracije, u kojem su izdvojene ključne preporuke naše organizacije o tome kako bi Srbija i Evropska unija trebalo da izgledaju u kontekstu zajedničke budućnosti.

*(u prilogu popunjeni formular)*

Povezani članci

Najnoviji članci