Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, nezadovoljan materijalnim i socijalnim položajem zaposlenih i stanjem u predškolstvu, organizovao je protest u nedelju, 20. marta, u Beogradu, na kome se okupilo više od dve hiljade učesnika iz cele Srbije.

Predškolci su ukazali na niske plate, samovolju gradskih uprava, nerešavanje dugogodišnjih problema i ignorisanje sindikalnih zahteva,  kao i na sve druge probleme koje čine ovu delatnost “nevidljivom” za vlast.

Protest, organizovan pod sloganom “Uredimo uredbu – nije teško dati reč”, počeo je simbolično u 11,55 časova, na Trgu Nikole Pašića, gde su članovi tog sindikata doneli prikupljene potpise zaposlenih i građana koji podržavaju podnošenje peticije za izmenu i dopunu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim služama u predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Okupljeni, koji su nosili transparente na kojim piše “Nismo nevidljivi”, “Vaspitačica mora biti zdrava”, “Nismo vas tako vaspitale”.., poručili su da su “danas ovde da dignemo glas za sve nas, za egzistenciju, za decu, za sve ljude”.

“Zahtevamo izmenu Uredbe kako bi naše predskolstvo bilo bolje. I ne samo za nas, nego za spremačice, vešerke, pomoćne radnike i druge. Mi smo delatnost od javnog značaja, bez nas ne može da funkcioniše nijedna privreda, niti lokalna samouprava. Svojim osnivačima poručujemo da ne mogu da očekuju da ćemo da ćutimo. Svima nam mora biti dobro”, poručila je okupljenima članica sindikata.

Na bini, sa koje su se obraćale govornice, postavljeni su bili plastični lavori, performans koji prestavlja svojevrsni pandan nastupu Konstrakte, a koji ima za cilj da ukaže na položaj vaspitača.

Gordana Sinđelić, profesionalna spremačica, kaže da od 6 sati ujutru ili čisti sneg ukoliko je zima ili odmah prelazi na čišćenje prašine do kraja smene.

“Mi spuštamo i teške krevetiće, njih ima i po 80, što je jako teško za jednu ženu. Mi smo odlazile i u kovid centre gde smo radili za 23.000 dinara. Pa to je nepristojno. Bez nas to ne može da funkcioniše, a sve nas je manje i manje. Jako smo nezadovoljne, ne vidimo se, a velika nam je odgovornost”, rekla je ona.

Danijela Vasiljević iz Čačka upitala je da li možda slučajno sa njima danas i ministar Branko Ružić.

“Bavim se finansijama u vrtićima, 70% administracije ima platu od 42.000 dinara. Tu smo za roditelje, tu za zaposlene. Neretko radimo posao za dvoje ili troje, a rokovi moraju da se ispoštuju. Najniža plata je 22.000 dinara, ko od toga može da živi I zato Uredite Uredbu i recite da”, kaže Vasiljević.

Nakon protesta okupljeni su formirali kolonu i uputili se ka zgradi Predsedništva, Ministarstva finansija, Vlade Srbije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Za trenutak su zastali ispred Predsednistva i poručili Vučiću da oni imaju problem.

“Došli smo da vam se javimo i da kažemo da imamo problem. Vidimo se predsedniče”.

Ispred Ministarstva prosvete vaspitači su rekli da je to njihova kuća.

“Ovo je naša kuća i znamo kome pripadamo. Vičite ura, jer smo hrabri, znamo šta hoćemo i šta zaslužujemo”, poručili su okupljeni.

“Pokazali smo da ne znamo za strah i mi ćemo ići napred. Divno je biti domaćin danas. Mi smo humani, puno ljubavi ali nama je egzistencija dovedena u pitanje. Čim prođu izbori, mi ćemo doći u još većem broju. Samo da im kažemo da ne odustajemo. Ne smemo odustati”, zaključili su učesnici I nakon toga se mirno razišli.