Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, nezadovoljan materijalnim i socijalnim položajem zaposlenih i stanjem u predškolstvu, organizuje protest u nedelju, 20. marta, u Beogradu.

Protest je zakazan u 11,55 časova, na Trgu Nikole Pašića, odakle će, nakon govora i performansa, biti organizovana protestna šetnja do zgrada Predsedništva, Ministarstva finansija, Vlade Srbije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predškolci će ukazati na niske plate, samovolju gradskih uprava, nerešavanje dugogodišnjih problema i ignorisanje sindikalnih zahteva,  kao i na sve druge probleme koje čine ovu delatnost “nevidljivom” za vlast.

Na protest će doći članovi tog sindikata iz cele Srbije, koji će doneti prikupljene potpise zaposlenih i građana koji podržavaju podnošenje peticije za izmenu i dopunu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim služama u predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kao i u drugim gradovima, biće postavljeni štandovi na kojima će svi zainteresovani građani moći da potpišu peticiju za izmenu Uredbe, prema kojoj zaposlenom, sa koeficijenom 5,99 sleduje zarada u iznosu od 22.962 dinara.

Iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije  navode da nadležna ministarstva nisu odgovorila na inicijativu tog sindikata da se formira ekspertska radna grupa koja će raditi na izmeni Uredbe i uređenju ove delatnosti.

Zato će ti zahtevi, kao i potpisi za peticiju, biti ponovo predati nadležnim organima.

1 komentar

Komentari su zatvoreni.