fbpx
Petak, 29 Marta, 2024

EDUKATIVNI SEMINAR SINDIKALNE AKADEMIJE ODRŽAN U PIROTU

Sindikalna akademija Saveza samostalnih sindikata Srbije nastavila je svoj rad realizacijom još jednog edukativnog seminara, održanog u Pirotu od 10. do 11. marta, u kojem su učestvovali predstavnici sindikata iz Pirotskog okruga.

Na ovom, drugom po redu seminaru, učestvovalo je 29 polaznika, predstavnika sindikalnih organizacija iz preduzeća iz javnog i realnog sektora iz Pirota, Babušnice, Bele Palanke, Dimitrovgrada i Strelca.

Stručni saradnici Saveza su govorili o o uticaju pandemije na tržište rada i materijalni položaj zaposlenih, kolektivnom pregovaranju i zaradama u kolektivnim ugovorima, kao i socijalnom dijalogu.

Polaznici su se upoznali i sa aktivnostima na izradi veb-portala, digitalne baze članova i mobilne aplikacije, koja će omogućiti veću vidljivost organizacije u javnosti i bolju dostupnost informacija članovima, čime će biti povećana efikasnost organizacije.

Učesnike seminara je, kao domaćin, pozdravio predsednik Veća SSSS za grad Pirot Jovan Mijalković, istakavši da samo edukovani sindikalista može da u pregovorima postigne ciljeve njegove sindikalne organizacije.

„Naš zakon omogućava i radikalne metode, poput štrajka, u koji je lako ući a teško izaći. Ako se uđe u štrajk, vi preuzimate odgovornost ne samo za zaposlene u toj firmi, već i za njihove porodice i njihovu egzistenciju, zbog čega se moraju koristiti sve diplomatske metode da se dođe do cilja“, ukazao je Mijalković.

Predstavivši ciljeve i sadržaj projekta, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je rekao da će, u sklopu Akademije, biti organizovano ukupno osam edukativnih seminara u gradovima širom Srbije, koji imaju za cilj jačanje kapaciteta organizacije i njenih članova za delovanje u novonastalim okolnostima.

Sindikalna akademija je deo projekta koji SSSS realizuje u saradnji sa Evropskom konfederacijom sindikata i uz finansijsku podršku Evropske unije.

Orbović je istakao da je komunikacija članstva izuzetno važna i da će se ovoj temi posvetiti posebna pažnja, da se omogući jednostavna komunikacija, po novim metodologijama koje se koriste, kako bi sve bitne informacije bile što dostupnije.

Takođe, Orbović ističe i značaj socijalnog djaloga između poslodavca i zaposlenih.

“Taj odnos koji treba da se stvori, socijalni dijalog, potpisivanje kolektivnih ugovora, daje prostor i jednoj i drugoj strani da se dogovore, da nema, eventualnih nezadovoljstava, protesta, štrajkova, nečeg što odvodi u drugom pravcu, a ne ka osnovnom cilju, a to je proizvodnja, rad i stvaranje nove dobiti. Zato se mi trudimo i deo seminara je posvećen upravo kolektivnim ugovorima, upravo načinu socijalnog dijaloga, kako pregovarati, kako razgovarati u tom delu. Mislim da smo tu kao sindikati otišli korak ispred poslodavaca, ne svih, mnogi poslodavci su krajnje korektni i spremni za razgovore, jer i oni sami vide značaj socijalnog dijaloga i rešavanje pitanja kroz kolektivne ugovore”, izjavio je Orbović.

Učesnici seminara su najviše pitanja imali za predsednika Orbovića, koji je tokom diskusije odgovarao na brojna pitanja vezana za minimalne i prosečne zarade, zakone, rad Socijalno ekonomskog saveta, kolektivne ugovore, pregovore i kaznene poene za prevremeni odlazak u penziju.

Orbović je najavio i da će Međunarodni dan rada, koji zbog pandemije dve godine nije obeležavan, biti organizovan okupljanjem u Leskovcu, pred fabrikom “Jura”, “kako bi iskazali nezadovoljstvo odnosom rukovodstva fabrike prema zaposlenima i sindikalnim aktivistima”.

Povezani članci

Najnoviji članci